Négy napja van a Klubrádiónak

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Mindössze négy munkanapja van a Klubrádiónak arra, hogy megtámadja a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának szerdai határozatát, amelyben visszavonta a budapesti 95,3 MHz-es frekvenciára kiírt pályázatot egy évvel ezelőtt lezáró döntését – közölte a rádió vezérigazgatója az MTI-vel szerdán. A médiatanács szóvivői irodájának tájékoztatása szerint a döntés nem érinti a Klubrádió működési feltételeit.

Mindössze négy munkanapja van a Klubrádiónak arra, hogy megtámadja a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának szerdai határozatát, amelyben visszavonta a budapesti 95,3 MHz-es frekvenciára kiírt pályázatot egy évvel ezelőtt lezáró döntését – közölte a rádió vezérigazgatója az MTI-vel szerdán.

Arató András elmondta: a hatóság szerda délután fél ötkor kézbesítette határozatát a Klubrádiónak, amelyben az szerepel, hogy a hatóság ismét kizárta a 95,3 MHz-es frekvencia összes pályázóját, és a folyamatot eredménytelennek nyilvánította. A vezérigazgató hozzátette, mivel a határozat ellen csak 15 napon belül lehet fellebbezni a Fővárosi Ítélőtáblánál, annak elmulasztásával a jog elvész, a rádiónak valójában négy munkanapja van a fellebbezés megtételére.

"A médiatanács gyakorlata, hogy az ilyen határozatokat karácsony előtt kézbesíti" – fogalmazott Arató András.

A Klubrádió engedélye a 95,3 MHz-es budapesti frekvenciára tavaly februárban járt le, azóta működik ideiglenes, hatvannapos jogosultsággal. Az NMHH Médiatanácsa tavaly nyáron pályáztatta meg a hullámhosszt, 2011 decemberében pedig az Autórádiót nyilvánította nyertesnek, ám a Klubrádió a döntést megtámadta, a bíróság pedig alaki okok miatt kizárta az Autórádiót a pályázatból.

Azóta több bírósági döntés született az ügyben, amelyeket a hatóság ellentmondásosnak ítélt, és megállapította, hogy azok alapján nem tudja jogszerűen lezárni az ügyet, ezért az ügyészséghez fordult. Az NMHH médiatanácsa szóvivői irodájának szerdai tájékoztatása szerint az ügyészség azt közölte: a médiatanácsnak lehetősége van a pályázatot lezáró döntésének visszavonására. A hatóság tudatta azt is: a szerdai döntés nem érinti a Klubrádió működési feltételeit.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa szerdán visszavonta a Budapest 95,3 MHz-es frekvenciára kiírt pályázatot egy évvel ezelőtt lezáró döntését, miután az ügyészségtől kapott tájékoztatás szerint erre lehetősége van. A médiatanács szóvivői irodájának tájékoztatása szerint a döntés nem érinti a Klubrádió működési feltételeit.

"A mai jogtechnikai döntés nem érinti a Klubrádió működési feltételeit. A médiatanács továbbra is biztosítja, hogy a Klubrádió a frekvenciadíj mintegy feléért sugározza adását, miként korábbi döntéseivel a rádió debreceni és kecskeméti frekvenciadíját is jelentősen - évi 8,5 millióról 4,1 millió forintra, illetve 11 millióról 3 millió forintra - csökkentette. 

A közlemény szerint az összetett és régóta húzódó jogi szituációban  ellentmondásos bírósági állásfoglalások születtek, és a frekvencia hasznosítása bizonytalanná vált. A médiatanács emiatt az ügyészséghez fordult. A szóvivői iroda tudatta: a méditanács azután hozta meg döntését, hogy az ügyészség egyértelmű iránymutatással jelezte, a frekvencia sorsának jogállami rendezése érdekében nincs akadálya az egy évvel korábban meghozott határozat visszavonásának.

"A médiatanács döntésével szemben – az új médiatörvénynek köszönhetően – jogorvoslat kérhető, amelyről a közigazgatási bíróság soron kívüli eljárásban hoz döntést" - olvasható a közleményben. Az új médiatörvény teszi lehetővé azt is, hogy azok a rádiók, amelyeknek végleg lejárt a sugárzási joga, tovább működhessenek mindaddig, amíg az általuk használt frekvenciára kiírt pályázat jogállami keretek között le nem zárul. Ezt a jogi lehetőséget alkalmazva a médiatanács majdnem egy tucat alkalommal hosszabbította meg a Klubrádió 60 napos frekvenciaengedélyét, utoljára december 3-án - közölte a szóvivői iroda.

"A Médiatanács továbbra is mindent megtesz a Budapest 95,3 MHz frekvencia körül kialakult helyzet egyértelmű, körültekintő, megnyugtató megoldása és mielőbbi lezárása érdekében. Így a hallgatók és a médiapiac érdekeinek figyelembe vételével továbbra is garantálja a frekvenciát használó rádió számára a műsorsugárzáshoz szükséges feltételeket" – írta a hatóság.