Enyhe büntetésre számíthat a köztévé a szexjelenetek után

Enyhe büntetésre számíthat a köztévé a szexjelenetek után

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A gyermekek érdekeire hivatkozva az RTL Klub és a TV2 túl sok erőszakot és szexuális jelenetet tartalmazó műsoraival szemben keményen fellépő, és százmillió forintos bírságot kiszabó Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak most a köztelevízió erotikával túlfűtött és véres filmrészletekben bővelkedő Camelot című filmsorozatával szemben kellene vizsgálódnia. Meg is teszi: mint azt a hvg.hu-val a hatóság szóvivője közölte, hivatalból nézik meg, történt-e jogsértés.

Kritika érte a közszolgálati televíziót amiatt, hogy csak 12-es korhatárt megjelölő karikával látta el az M1-en január elején indított Camelot című filmsorozatot, amely első epizódja is több szexuális és erőszakos jelenetet tartalmazott. Ráadásul az este kilenckor vetített részt másnap kora délután újra leadták - megsértve ezzel a 2010-ben kidolgozott új médiatörvényt.

A köztévé műsoraiért felelős Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) sajtófőnöke, Lencsó Rita a hvg.hu-val azt közölte, hogy a „műsorainkat ért kritikákat nem bírálják és nem véleményezik, csak ha valótanságot tartalmaz, még akkor sem, ha nem értünk maradéktalanul vele egyet”. A Camelotra vonatkozóan viszont elismerte, „a korhatárral összefüggő kérdést természetesen megvizsgálják”.

Enyhe figyelmezetés?

Polyák Gábor médiajogász szerint a közszolgálati televízió azzal már elkövette a jogsértést, hogy nem a korhatárnak megfelelő minősítéssel látta el a sorozatot, azzal meg főleg hibázott, hogy az epizód ismétlését a kora délutáni műsorsávba tette. „Amennyiben a 12-es karika helyett 16-os jelzéssel látják el a sorozatot, akkor is csak 21 órától kerülhetnek adásba a sorozat epizódjainak ismétlései is” – mondta a hvg.hu-nak a médiajogász.

Szex délben a köztévében
©

Polyák Gábor úgy vélte, mivel gyermekvédelmi jogokat eddig nem igazán sértett a köztévé, ezért valószínűleg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) büntetése csak egy enyhe figyelmeztetés lesz - nincs szó ugyanis folyamatos jogsértésről, az ügynek nincs előzménye. A szex- és erőszakos jeleneteket bőven tartalmazó Camelot sorozattal kapcsolatban a médiajogász azt mondta, szerinte nem is lenne fontos, hogy a magyar köztévé ilyen sorozatot adjon le. „Nem tartom azt elsődleges közszolgálati funkciónak, és szerintem az adófizetők pénzét nem kellene ilyen filmsorozat megvásárlására költeni.”

Eddig nem érkezett bejelentés az M1-en sugárzott Camelot című sorozattal kapcsolatban – közölte a hvg.hu-val a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság szóvivője, Kiricsi Karola. „A sorozatot egyébként a hatóság hivatalból vizsgálja. Ezt követően amennyiben a hatóság azt észleli, hogy a televízió megsértette a médiatörvény gyermekek és kiskorúak védelmére vonatkozó rendelkezéseit, azaz nem megfelelő korhatári kategóriába sorolta a műsorszámokat, valamint nem megfelelő időpontban tette azokat közzé, hatósági eljárást indít” – hangsúlyozta a szóvivő.

Így vizsgálódik a hatóság

A hatóság egyébként bejelentés alapján, vagy hivatalból vizsgálja a médiaszolgáltatók műsorait – szerepel a tájékoztatásban –, folyamatosan ellenőrzi, hogy a médiaszolgáltatók betartják-e a médiatörvény rendelkezéseit. Véletlenszerű sorsolással nyolc országos tévé és rádió három-három műsoróráját, továbbá 35 körzeti, 130 földfelszíni helyi és közel 400 vezetékes médium két-két műsoróráját figyeli abból a szempontból, hogy teljesülnek-e a médiatörvényben lefektetett követelmények – összesen mintegy 60 jogszabályi rendelkezés betartását.

„Az elkészült vizsgálati jelentés alapján dönt arról a Médiatanács, hogy a médiaszolgáltató megsértette-e a médiaigazgatásra vonatkozó szabályokat. Amennyiben a vizsgálat során kiderül, hogy a műsorszám jogsértő volt, a televízió nem tartotta be a médiatörvény kiskorúakra vonatkozó rendelkezéseit, a Médiatanács szankciót alkalmazhat a jogsértő médiaszolgáltatóval szemben. A szankciókat a fokozatosság és arányosság elvére hivatkozva, a törvénysértés súlyára és esetleges ismételtségére tekintettel szabja ki” – részletezte Kiricsi az eljárás menetét.

Súlyos büntetések az RTL Klubnak és a TV2-nek

A kereskedelmi televíziókkal az NMHH eddig nem volt elnéző. A Való Világ 4 2010. november-decemberi adásaiban a kiskorúak védelmét célzó rendelkezések rendszeres megsértése miatt 144 millió forint pénzbüntetést szabott ki a Médiatanács az RTL Klubra. A 2011 januárjában pedig Való Világ 4 és a Neked Való műsorokban 14 alkalommal sértették meg a kiskorúakra vonatkozó rendelkezéseket – írta Kiricsi Karola szóvivő, a hvg.hu-nak írt válaszában –, ami 88 millió forintjába fájt a csatornának. Illetve ehhez további 65 millió forintos büntetés jött hozzá a két évvel ezelőtt február és május közötti adásokban észlelt törvénysértések miatt. A két műsor nem megfelelő időpontban sugárzott előzetesei miatt pedig 12,8 millió forintos kötbért szabott ki az NMHH.

A Való Világ 4 és a Neked Való problémás tartalmai alkalmasak voltak a kiskorúak személyiségfejlődésének kedvezőtlen befolyásolására, és az RTL Klubnak a médiatörvény rendelkezései alapján a 16 éven aluliaknak nem ajánlott kategóriába kellett volna sorolni, és csak este 9 és reggel 5 óra között lehetett volna közzétenni – hívta fel a figyelmet a szóvivő. A műsort ezúttal is nagy számban követték figyelemmel a kiskorúak. A januári adatok szerint a tévénéző 4-17 évesek közül minden harmadik a valóságshow-t nézte.

A TV2-vel, pontosabban annak Édes négyes - egyedülálló sztár megosztaná című műsorával kapcsolatban az NMHH 2010 szeptemberében számos bejelentést kapott. A panaszok jelentős száma miatt a Médiatanács hivatalból vizsgálta a műsorszámokat és műsorelőzeteseket. Megállapították, hogy három adást, valamint a 2010. augusztus 16. és szeptember 3. között közzétett műsorajánlókat nem megfelelő korhatár-kategóriába sorolták be a csatornánál és nem jó idősávban tették közzé. Ezzel megsértették a médiatörvény kiskorúak védelmére vonatkozó rendelkezéseit, ami miatt a Médiatanács műsorszámonként hatmillió forint, a műsorelőzetesekért pedig egymillió forint megfizetésére kötelezte a műsorszolgáltatót.

Hozzászólások