Pótolja a tanároktól megvont cafeteriát Hoffmann államtitkársága

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Január 10-én az Oktatásért Felelős Államtitkárság megkezdte annak felmérését, hogy az iskolaállamosítások után melyik önkormányzat vonta meg a tanárok béren kívüli juttatásait. A kieső juttatásokat a költségvetésből pótolják - ígéri közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).

A kormánynak határozott szándéka, hogy a fenntartó váltás következtében egyetlen pedagógusnak se csökkenjen a jövedelme, éppen ellenkezőleg valamennyi iskolának, pedagógusnak és diáknak biztonságosabb legyen a helyzete - írta hétfői közleményében a Emmi Oktatásért Felelős Államtitkársága.

A 2012. december 31-ig fennálló rendszerben az iskolafenntartó önkormányzatok - ahol erre lehetőséget tudtak teremteni - különböző mértékű kiegészítő jövedelmet, ún. cafeteria jutatást adtak a pedagógusoknak. A 2013. január 1-jei állami fenntartásba vétel után egyes önkormányzatok továbbra is biztosítják a támogatásnak ezt a formáját, más önkormányzatok azonban ezt megvonták. A kormány ezekben a napokban vizsgálja a pedagógusokra vonatkozó cafeteria igen eltérő gyakorlatát és rendezi a szabályokat - olvasható a közleményben.

Az Oktatásért Felelős Államtitkárság utasította a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot, hogy sürgősen mérje fel a korábbi juttatások kedvezményezettjeit és nagyságrendjét, hogy a kieső támogatások pótlásáról a költségvetés gondoskodhasson.

A felmérés 2013. január 10-én megkezdődött, s ennek eredménye ismeretében a Kormány rövid időn belül meghozza döntését a juttatások odaítéléséről. A döntésről az érintetteket és a közvéleményt időben tájékoztatni fogjuk. A cél, hogy minden pedagógust azonos béren kívüli juttatások illessenek meg, s ez a juttatás ne attól függjön, hogy az adott önkormányzat az anyagi helyzete alapján mit engedhet meg.