Bogár László: a Heti Válasz kiforgatta a szavaimat

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Heti Válasz szerkesztője olyan szavakat adott a szájába, amiket soha nem mondott - állítja Bogár László, akinek a társadalom menthetetlen elgyharmadáról szóló szavai nagy vitát váltottakl ki. A Facebook-on közzétett írásában a közgazdász ugyanakkor a "liberálisokat" okolja a társadalmi helyzetért és az ő szavainak kiforgatásáért is.

A Heti Válasz szerkesztőit, és a „tömegpusztító fegyverként használt” liberális médiát egyszerre okolja az őt ért támadásokért Bogár László közgazdász. Az egykori MDF-alapítót, aki az első Orbán-kormány idején a Stratégiai Elemző Központ vezetője volt, azért érték támadások, mert két hete a Heti Válaszban megjelent interjúban azt mondta - legalábbis az jelent meg -, hogy az ország egyharmada menthetetlen, őket ott kell hagyni az út szélén, mert rajtuk már az sem segítene, ha az állam talicskával tolná a pénzt a felzárkóztató programokba.

„Az történt, hogy interjút adtam egy hetilapnak, szokás szerint gyanútlanul. Rosszul tettem. Nem számoltam azzal, hogy háború van, és ráadásul az emberi történelem utolsó háborúja” – írta vasárnap saját Facebook-oldalán Bogár, aki szerint a jelenlegi háborút az emberiség önmaga ellen vívja, és jelen állás szerint rövid időn belül sikeresen felszámolhatja önmagát. A közgazdász szerint ugyanis a hetilap szerkesztője önkényesen értelmezte az általa elmondottakat, és olyan mondatot adott a szájába, amit ő nem mondott, sőt, annak mindig is az ellenkezőjét állította.

Bogár ugyanakkor azt is írja: „Az említett interjúban kétségtelenül érinteni merészeltem egy igen kényes tabukérdést. Ez pedig nem más, mint a magyar társadalom alsó egyharmadának egyre végzetesebb helyzete. És kétségtelenül óvatlanul azt is kimondtam, hogy számos jel utal arra, hogy olyan visszafordíthatatlan torzulások is végbementek ebben a társadalmi csoportban, amelyek már semmilyen eszközzel nem orvosolhatók.”

„A helyzet, amibe ez a kormány ’beleszületett’, olyan, mint a katasztrófa helyszínére kiérkező mentőosztagé” – állítja a közgazdász, aki szerint a kabinetnek a katasztrófahelyzetekhez kiérkező mentőosztagok elveit kell követnie, és azokra kell összpontosítania, „akik súlyos sérülést szenvedtek ugyan, de megmenthetők”. Emiatt kevesebb energia marad a könnyebb sérülésekkel szenvedőkre, és azokra is, akik menthetetlenek.

Bogár vasárnapi írásában azt állítja, az őt támadó „liberálisok” azt tekintik fő bűnének, hogy leleplezte „nemzetvesztő stratégiájukat”, vagyis hogy épp ők állították elő a csapdahelyzetet: „a nemzet ellen viselt pusztító háborúban” kifosztották és megsemmisítették a társadalom alsó egyharmadát, majd fegyverként fordították „a maradék magyarság nemzeti közép-társadalma ellen”.