Áder aláírja az alaptörvény-módosítást

Áder aláírja az alaptörvény-módosítást

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Aláírja az államfő az alaptörvény negyedik módosítását és elrendeli annak kihirdetését. Áder János ezt egy előre be nem jelentett, a köztévé Híradóját megszakító beszédben közölte szerda este.

„Az elnök úr elmondta, amit akart”
Kíváncsiak voltunk, mikor dőlt el, hogy Áder János szerda este a Híradót megszakítva megszólal az alaptörvény módosításáról a köztévében, illetve nem vetődött-e fel a beszéd elhalasztásának gondolata, hiszen csak percekkel korábban mutatták be az új pápát. Megkerestük az államfő sajtófőnökét, de telefonját egy munkatársa vette fel, aki szerint Altorjai Anita nem volt elérhető, kérdéseinket csak csütörtökön tehetjük fel. „Az államfő elmondta, amit akart” – hangzott az elutasítás, amikor tovább próbáltuk firtatni a beszéd időzítésének részleteit, illetve azt, nem érzik-e legalábbis illetlenségnek az egybecsúsztatását a pápai bemutatkozással.

"Egyértelmű alkotmányos kötelezettségem, hogy az alkotmánymódosítást aláírjam és kihirdessem. Függetlenül attól, hogy a módosítás kinek az ízlésével találkozik, és függetlenül attól, hogy ez tetszik-e nekem, vagy sem" - fogalmazott Áder.

Beszédében közölte, annak figyelembevételével hozta meg döntését, hogy megfogadta, Magyarország köztársasági elnökeként maradéktalanul viselni fogja az alaptörvényben rá rótt felelősséget.

"Demokratának lenni annyit tesz, hogy minden körülmények között a jogállamiság formáihoz és kereteihez. Annyit tesz, mint élni jogainkkal és eleget tenni kötelezettségeinknek" - vezette fel mondandóját az államfő. "Abban hiszek, hogy néhány dologban politikai nemzetünk minden tagja egyetérthet" - tette hozzá.

©

Áder azt mondta, hogy az elmúlt napokban "hosszú órákat" töltött azzal, hogy elolvasta a negyedik alkotmánymódosítással kapcsolatban a sajtóban megjelent véleményeket, a hozzá küldött leveleket és üzeneteket, illetve meghalgatta szakértők olykor "politikai szándékoktól sem mentes" érvelését.

"Tettem ezt annak érdekében, hogy elnöki eskümmel összhangban döntésemben egyetlen cél vezéreljen: az alkotmányos rend és a nemzet egységének képviselete" - mondta az államfő. "És tettem ezt azért is, mert a köztársasági elnök önmagában még semmit sem tesz azzal, ha csak pártok felett állónak értelmezi szerepét és feladatát. Mert a köztársasági elnöknek nem egyszerűen a pártok felett, hanem mindig és mindenben politikai nemzete mellett kell állnia".

Áder arról is beszélt, hogy megválasztásakor világossá tette, "ha száz jó törvényt kapok, százat írok alá. Ha száz rosszat, százat küldök vissza az Országgyűlésnek". Felidézte, hogy arról is beszélt megválasztásakor, hogy „bár a népakarat mindig rész szerint osztja ki a kormány- és az ellenzéki pártok súlyát, ám e súlytól függetlenül minden parlamenti pártot egyetemlegesen terhel az ország sorsáért, jó híréért, hiteléért viselt felelősség”.

Mostani döntését az Alaptörvényben rá rótt felelősség figyelembevételével hozta meg - tette hozzá. "Megingathatatlanul hiszek abban, hogy közös jövőnket azzal szolgáljuk elsősorban, ha minden körülmények között ragaszkodunk a jogállami keretekhez" - közölte. "

"Biztosan tudom, hogy sok millióan vannak, akik így éreznek, így gondolkodnak, és így is cselekednek. Én is ezt teszem. Ezt teszem nemzetünk mindazon tagjaival együtt, akik a napi hangoskodáson túlmutató rendet, biztonságot, jogállamot, demokráciát szeretnének országunkban" - tette hozzá Áder.

Az Országgyűlés hétfőn 265 igen szavazattal, 11 ellenében, 33 tartózkodás mellett szavazta meg az alaptörvény negyedik módosítását, amely az alaptörvény részévé teszi az Ab által megsemmisített átmeneti rendelkezések nagy részét. Ilyen például a kommunizmus elítéléséről szóló nyilatkozat, az egyházak Országgyűlés általi elismerésének rendje, valamint a nemzetiségekre vonatkozó szabályok.

Emellett rögzítették a felsőoktatási hallgatói szerződések lehetőségét, a közterületen lakás megtiltását, valamint hogy az Ab csak az alaptörvényben foglalt eljárási követelmények szempontjából vizsgálhatja felül az alkotmányt.

Az alkotmánymódosítás ellen az elmúlt napokban több ellenzéki párt, politikus és szervezet tiltakozott. Az alkotmány nem játék! elnevezésű Facebook-csoport tagjai és a hozzájuk csatlakozók hétfő esti demonstrációjuk során arra kérték az államfőt: ne írja alá az alaptörvény negyedik módosítását.  

A kormánypártok szerint a módosítás megfelel az uniós normáknak. Martonyi János külügyminiszter hétfőn úgy nyilatkozott, hogy a kormány felkéri a Velencei Bizottságot, véleményezze a módosítást. A Velencei Bizottság a strasbourgi székhelyű Európai Tanács égisze alatt működő, független alkotmányjogi szakértői testület.  

Sólyom László volt köztársasági elnök még a parlamenti szavazás előtt, hétfő hajnalban közzétett írásában fejtette ki véleményét. Szerinte mielőtt a kapu bezárulna, és gyakorlatilag visszavonhatatlanul rögzülne az eredeti alaptörvénynek ellentmondó állapot, egy lehetőség maradt, a köztársasági elnök vétója. 

A beszéd teljes leirata a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) honlapján olvasható.