A főkapitánynak üzentek emberei leváltásával?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Cs. B.
Tetszett a cikk?

Három kerületi rendőrkapitány távozik november 1-jével, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) bűnügyi szervek felderítő főosztályának vezetője, Berki Antal pedig a XI. kerületi kapitányság irányítását veszi át – tudta meg a hvg.hu rendőri forrásokból. A rendőrség részéről cikkünk megjelenéséig nem küldték meg a leváltásokkal kapcsolatban feltett kérdéseinkre a válaszokat, később azonban honlapjukon közölték az új rendőrkapitányok nevét.

Menesztették az V., a VI. és a XVII. kerületi kapitányságok vezetőit, ezzel újabb tapasztalt rendőröket váltottak le beosztásukból. Az V. kerületből Kőhalmi Zsolt ezredes távozik, a terézvárosi állománytól Bartus Zoltán alezredes vett búcsút, míg a XVII. kerületi kapitányi székből Sarkadi István alezredest állították fel – értesült rendőri berkekből a hvg.hu.

Rajtuk kívül november 1-jei hatállyal lecserélik a BRFK bűnügyi szervek felderítő főosztályának vezetőjét, Berki Antalt, aki a XI. kerületi rendőrök parancsnoka lesz. Idén augusztusban írtunk arról, hogy Újbuda előző kapitányát, Kohári Pétert a Magyar Nemzeti Bankba (MNB) rendelték be. Ez eléggé szokatlan dolog, hiszen bár az MNB-ben dolgozik, a rendőrségtől kapja a fizetését.

A leváltásokat a hvg.hu-nak – nem hivatalosan – azzal indokolták, hogy a sokat bírált bűnügyi statisztikák szerint az érintett kerületek rosszul teljesítettek, s ezért kell a rendőrkapitányoknak távozniuk. Feladataikat helyettesük viszi tovább, úgy tudjuk, egyelőre nincsenek új megbízott, vagy kinevezett kapitányok a helyükre.

Kőhalmi, Bartus és Sarkadi leváltásával tapasztalt parancsnokok távoznak posztjukról. Akadt olyan rendőri vezető, aki arra hívta fel a hvg.hu figyelmét, hogy a kapitányok távozásával tovább gyengül a BRFK főrendőrének, Tóth Tamásnak a helyzete, ugyanis körülötte már csak olyan emberek lesznek, akiket Pintér Sándor hozott helyzetbe.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság bűnügyi és rendészeti helyettese sem Tóth Tamás emberének tekinthető, hanem a belügyminiszter bizalmát élvező Bolcsik Zoltán, egykori Nemzeti Nyomozó Iroda főigazgató, majd Veszprém megyei rendőrfőkapitány emberének, akikkel évekig dolgoztak együtt. Ismert, Bolcsik 2010 óta a többek között a rendőrség belső elhárítását ellátó Nemzeti Védelmi Szolgálat első embere.

Ahogy a hvg.hu-nak fogalmaztak, ez egy újabb üzenet Tóth Tamásnak, akit nem Pintér Sándor szemelt ki budapesti főkapitánynak. Hogy mégis az lett, állítólag annak köszönhette, hogy édesanyja a Fidesz gazdasági vezetőjeként dolgozik. Tóth Tamásnak többször is felajánlották a büntetés-végrehajtás országos parancsnoki székét, de ő azt nem fogadta el.

A személycserékkel kapcsolatban az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálata választ ígért, többek között az utódokra vonatkozóan, illetve, hogy a leváltott parancsnokokkal mi lesz, de cikkünk megjelenéséig nem küldték el azokat, később azonban honlapjukon közölték: az országos rendőrfőkapitány pénteki hatállyal Liskány Csabát a BRFK bűnügyi szervek korrupciós és gazdasági bűnözés elleni főosztálya vezetőjének nevezte ki, míg Berár Ivánt az V. kerületi, Berki Antal rendőrségi főtanácsost pedig a XI. kerületi rendőrkapitányság vezetésével bízta meg.

Budapest rendőrfőkapitánya pénteki hatállyal megbízta Kecskés Tamást a VI. kerületi, míg Szikszó Sándort a XVII. kerületi rendőrkapitányság vezetésével. Budapest rendőri vezetője ugyancsak pénteki hatállyal Kőhalmi Zsoltot a BRFK ellenőrzési szolgálat szakmai ellenőrzési osztálya vezetőjévé, Bartus Zoltánt pedig a BRFK bűnügyi szervek korrupciós és gazdasági bűnözés elleni főosztály gazdaságvédelmi osztály II. vezetőjévé nevezte ki - olvasható a rendőrségi közleményben.

Hozzászólások