Titkolják a rendőri szervek jutalmazását

Titkolják a rendőri szervek jutalmazását

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Csikász Brigitta
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nem adott tájékoztatást a Belügyminisztérium a hvg.hu-nak arról, hogy október 23-án hányan, milyen összegű pénz- vagy tárgyjutalmat kaptak, és hány embert léptetek elő. A tárca másodszori kérésünkre az általa jutalmazottak listáját megadta. Az Országgyűlés sajtóirodája viszont elárulta, hogy a házőrség tagjai mintegy 65,5 millió forint jutalomban részesültek idén többek közt a nemzeti ünnep alkalmából is. A Terrorelhárítási Központ jutalmairól sem érkeztek adatok.

Mintegy 65 millió forintot osztottak ki jutalomként a még egy éve sem létező Országgyűlési Őrségnek idén. Más rendvédelmi szerveket  – Terrorelhárítási Központ, Nemzeti Védelmi Szolgálat, Országos Rendőr-főkapitányság – hiába kerestünk  azzal kapcsolatban, hogy osztottak-e jutalmakat az október 23-ai nemzeti ünnep alkalmából. Nem közölték a hvg.hu-val, hogy hány ember és összesen milyen nagyságrendben részesülhettek ilyen elismerésben.

A hvg.hu-nak rendőri forrásunk arra hívta fel a figyelmet, hogy a házőrséget annyiban nem érdemes a rendőri szervekkel összehasonlítani, hogy a többihez képest önálló karhatalmi alakulat és nem rendőri egység. A rendőri szerveket viszont a jutalmazások terén nem tudjuk egymással összevetni, mert nem adták meg az erre vonatkozó adatokat. A nagy titkolózást azért sem érteni, mert információink szerint az ORFK szervein belül idén kevesebb jutalmat osztottak, mint a korábbi években.

Nemzeti ünnep – jutalmak

Pintér Sándor belügyminiszter október 22-én, a Teve utcai Rendőrségi Igazgatási Központban több rendőrt is előléptetett a Bács-Kiskun megyei rendőrök közül a testület honlapján található beszámoló szerint. A hvg.hu forrásai szerint nem csak az Országos Rendőr-főkapitánysághoz (ORFK) tartozó rendőri szerveknél dolgozó munkatársak kaptak az ilyenkor szokásos módon jutalmakat, hanem a Terrorelhárítási Központ, a Nemzeti Védelmi Szolgálat, sőt a Házőrség állományában dolgozók is.

Gyakorlatoznak a TEK-esek
©

Ez utóbbi szervezet a legfiatalabb: idén januárban Kövér László házelnök kezdeményezésére hozták létre, mintegy 350 fős, és tagjai bruttó 407 ezer forint körül keresnek. A nemzeti ünnep alkalmából „a szakterületüknek ez évben végzett munkájukért részesültek elismerésben – közölte az Országgyűlés sajtóirodája a hvg.hu-val. Hozzátették, az „elismerés mértékét differenciáltan állapították meg, azok kifizetésére pedig a megtakarítások révén keletkezett összeg biztosította a fedezetet. A keret, mint ahogy azt az Országgyűlés második megkeresésünkre közölte, 65,5 millió forint volt. Hangsúlyozták, hogy ezt az összeget november 11-ig osztották szét.

Pénz-, tárgyjutalom, előléptetés

A többi szervezetnél dolgozók jutalmazásaira is rákérdeztünk, amire a Belügyminisztérium (BM) azt reagálta, hogy „a Terrorelhárítási Központ, a Nemzeti Védelmi Szolgálat és az ORFK állománya sem részesül a jogszabály alapján járó juttatáson kívüli egyéb juttatásban.” Csakhogy a fegyveres szervek hivatásos dolgozóinak szolgálati viszonyát szabályozó törvény – Hszt. – tartalmazza az ilyen alkalmakkor szokásos juttatásokat. Ez lehet pénz- vagy tárgyjutalom (óra, díszkard, dísztőr), vagy soron kívüli előléptetés a rendfokozatban, mint a Bács-Kiskun megyei Simon Tamás előléptetése zászlóssá.

A minisztérium végül a hvg.hu újabb megkeresésére megadta a BM-jutalmazottak listáját, amely a kormany.hu-n is olvasható. A pénzjutalom rendőrségi forrásaink szerint különböző lehet, általában 50 és 150 ezer forint között mozog, a legnagyobb összeget, a 100 ezer és 150 ezer forint közöttit természetesen a belügyminiszter adhatja. Mindazonáltal ezek a jutalmak szerepelnek a jogszabályban, és a hvg.hu jelezte is, hogy fel sem merült, hogy a rendőrök nem a törvényben előírt juttatási lehetőségekben részesülnek.

Jutalmat kapott az egyik legrosszabbul teljesítő kapitányság
Tárgyjutalmat kapott Dunakeszi rendőrkapitányság vezetője, Tóth Csaba is, amit rendőri körök azért tartották furcsának, mert tudomásuk szerint a kapitányság a Pest megyeiek között az utolsók között található bűntények felderítésében. A kérdéseinkben jeleztük ezt az információt a Pest megyei Rendőr-főkapitányság felé, de választ nem kaptunk rá. Voltak olyan megkérdezett hivatásosok, akik azzal hozták összefüggésbe Tóth Csaba elismerését, hogy Tóth a megyei rendőrfőkapitány, Mihály István barátja. A kitüntetett rendőrfőnökről a hvg.hu-n jelent meg, hogy hivatali visszaélés miatt évekkel ezelőtt két év próbára bocsátották, és a kinevezése idejére mentesült a bírósági intézkedés alól, így nem volt akadálya az előléptetésének.

  Titkosan végzett tevékenység miatt nem nyilvános működés

A 14 milliárdos költségvetésű Terrorelhárítási Központ, valamint a Nemzeti Védelmi Szolgálat munkatársainak a jutalmazásáról sem kaptunk adatot. A szervezet műveleti egysége 2010-es megalakulása óta 595, rendvédelmi szervek felkérésére történt elfogást hajtott végre, és ezek során összesen 631 személyt fogott el. Ebből 245 az idei intézkedések száma, melynek során a TEK 283 embert kapott el.

Hogy ez soknak vagy kevésnek minősül-e egy mintegy ezeregyszáz fős, ezen belül több száz kommandóst foglalkoztató egységnél, nehéz megítélni. Mindenesetre több volt és jelenlegi parancsnok szerint egy kapitányság is végrehajt egy évben ennyi elfogást. „Mivel rendőri szervek felkérésére mozdul a TEK a fegyveres vagy felfegyverkezett elkövetőkre, a szám azt mutatja, ennyi a kapacitás ezen a területen.” Egy másik rendőri vezető szerint körülbelül az ügyek kilencven százalékához nem is kellenének a terrorelhárítók, illetve egy volt parancsnok azt hozta fel, hogy az alacsony ügyszám is azt jelzi, hogy a TEK-et nem az igények alapján hozták létre. A terrorizmus elleni küzdelemnek megvoltak a szervei, mind a Nemzetbiztonsági Hivatalnál – ma Alkotmányvédelmi Hivatal –, mind a Nemzeti Nyomozó Irodánál a Terrorizmus és extrémizmus elnevezésű osztály keretében.

Hozzászólások