A Nemzetgazdasági Minisztérium is beszállt a kampányba

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A tárca részéről Szalai Piroska kiszámolta Bajnaiék programjából, hogy az Együtt-PM direkt ki akarja szorítani a nőket a munkaerőpiacról.

Az Együtt-PM nemrégiben nyilvánosságra hozott programjában 2018-ra Magyarországon 1 millió 751 ezer női foglalkoztatott szerepel. Szalai Piroskának, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a nők munkaerő-piaci helyzetének javításáért felelős miniszteri biztosának elemzése szerint a pártszövetség azt szeretné, ha a jelenleginél kevesebb nőnek lenne munkája hazánkban -  olvasható az NGM hétfői közleményében.

A miniszteri biztos számításai szerint ez a szám a 2012-es értéknél 27 ezer fővel kevesebb, a 2013-as várható létszámnál pedig közel 40 ezerrel kevesebb, így megállapítható, hogy a Bajnai Gordon vezette pártszövetség azt szeretné, ha a jelenleginél kevesebb nőnek lenne munkája hazánkban.

Az Együtt-PM választási programjában úgy fogalmaz, hogy: "2018-ra a nők foglalkoztatási rátája a jelenlegi 56,4 százalékról 58 százalék fölé emelkedik". Magyarországon 2012-ben a 20-64 éves korú nők foglalkoztatási rátája 56,4 százalék volt, ami azt jelenti, hogy 1 778 000 nő dolgozott. A rátánk 2 százalékkal magasabb volt, mint 2009-ben a Bajnai kormány időszakában, amikor a női foglalkoztatási mutató 54,4 százalék volt ebben a korcsoportban, és 1 millió 720 ezer nő tudott elhelyezkedni - emlékeztet a közlemény.

A miniszteri biztos a közleményben felhívja a figyelmet arra, hogy ezek a mutatók azért nem a KSH jelentéseiből jól ismert számok, mert a KSH egy másik korosztályi szegmens, azaz a 15-64 éves korcsoport foglalkoztatási rátáját szokta elsődlegesen említeni. 

A KSH hivatalos demográfiai előrejelzése szerint 2018-ban a 20-64 éves korú női népesség létszáma 3 millió 19 ezer fő lesz. Amennyiben közülük 58 százaléknak lesz munkája, akkor ez 1 millió 751 ezer nőt jelent csupán, ami 27 ezerrel kevesebb, mint a múlt évi létszámunk. 

A KSH január 29-én hozza nyilvánosságra a decemberi és egyben a IV. negyedéves adatokat. A múlt év első 11 hónapja alapján 1785-1790 ezres létszámot becsülhetünk az említett női korcsoportra. E szakértői becslés alapján megállapítható, hogy az Együtt PM programjának alkotói azt szeretnék, ha 35-40 ezer nővel kevesebbnek lenne munkája 2018-ban, mint ma.

Szalai Piroska hangsúlyozza, hogy Magyarországon eddig minden gazdaságfejlesztéssel foglalkozó szakértő egyetértett abban, hogy a foglalkoztatást fejleszteni kell, a női foglalkoztatottak létszámát pedig bővíteni. A miniszteri biztos felhívja a figyelmet arra, hogy az Együtt PM terve az első olyan program a gazdaságtörténetünkben, amely ellenkezik a növekedés elvével, azaz, a női foglalkoztatottak létszámát csökkenteni kívánja. 

A miniszteri biztos bízik benne, hogy csak egy szakértői hibáról van szó, nem pedig arról, hogy az Együtt-PM vissza kívánja állítani a 2009-es, alacsony létszámú munkaerő-piacot Magyarországon - zárul a közlemény.