LMP: a kormány piszkos bombák alapanyagát vitte titokban Oroszországba

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Az LMP szerint elfogadhatatlan, hogy a magyar kormány úgy szállította a sérült paksi fűtőelemek Oroszországba, hogy arról sem a közvéleményt, sem a Nemzetbiztonsági Bizottságot nem tájékoztatta; az LMP magyarázatot követel az ügyben – közölte Szél Bernadett, a párt társelnöke pénteken az MTI-vel.

Szél Bernadett, aki az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának tagja közleményében azt írta, sajtóinformációk szerint a sérült paksi fűtőelemek oroszországi kiszállítása. "Minderről a magyar kormány sem a közvéleményt, sem a Nemzetbiztonsági Bizottságot nem tájékoztatta, pedig utóbbira a Belügyminisztérium határozott ígértet tett" – tette hozzá. 

Az ellenzéki politikus felidézte: "a kormány utolsó érdemi közlendője az volt, hogy folyik a transzfer előkészítése, illetve az alternatív szállítási útvonalak mérlegelése". "Ehhez képest több mint egy évtizedes tétlenséget követően a legrosszabb pillanatban, titokban szabadultak meg a fűtőelemektől" – jegyezte meg. 

A politikus hozzátette: az LMP szerint a kormány súlyos felelőtlenséget követett el, "a sérült kazettákban lévő használt üzemanyag különösen veszélyes piszkos bombák potenciális alapanyaga, miközben Ukrajna keleti részén jelenleg háborús helyzet van".

Szél Bernadett tudatta: a helyzet tisztázása érdekében az LMP írásbeli kérdést nyújt be a szállítás körülményeinek és költségeinek nyilvánosságra hozataláért, továbbá szorgalmazza, hogy a Nemzetbiztonsági bizottság vegye napirendre a történteket. 

Hamvas István, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója csütörtökön Pakson jelentette be, hogy Oroszországba szállították a paksi atomerőmű 2003-as üzemzavara során megsérült üzemanyag-kazettákat, a tokozott kazettákat vasúton szállították a nukleáris fűtőanyag feldolgozását végző majaki üzembe. A vezérigazgató közlése szerint a szállításra az elmúlt hetekben került sor, a hermetikusan lezárt tokok négy konténerben a tervnek megfelelően, biztonságosan megérkeztek a feldolgozó üzembe. Az útvonal és az időpont minősített adat – jegyezte meg, prezentációjából azonban kiderült, hogy a szállítás az ukrajnai konfliktussal nem érintett területen át történt.