Eldőlt: Tóbiás József az MSZP frakcióvezetője

Eldőlt: Tóbiás József az MSZP frakcióvezetője

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Tóbiás Józsefet, a Mesterházy Attila május végi távozása óta megbízott frakcióvezetőt választotta frakcióvezetőjének az MSZP kétnapos kihelyezett ülésén Mátraházán. Tóbiást júliusban a közgyűlés pártelnökké is választotta.

Egyhangúlag Tóbiás József pártelnököt választotta meg vezetőjének kétnapos évadnyitó ülésén a szocialisták parlamenti képviselőcsoportja. A korábbi frakcióvezető, Mesterházy Attila az európai parlamenti választások után, május 29-én mondott le posztjáról, azóta Tóbiás József volt a szocialista képviselőcsoport megbízott vezetője, akit a júliusi kongresszuson pártelnökké választottak.

Budai Bernadett, az ellenzéki párt szóvivője elmondta: a frakcióvezető mellett négy helyettest is megválasztott a képviselőcsoport: Harangozó Tamást, Lukács Zoltánt, Tóth Bertalant és Tóth Csabát.

A politikus a tanácskozást követő gyöngyösi sajtótájékoztatón a devizahitelek forintosítását sürgette. Tóbiás azt mondta, a kormány hagyja abba a devizahitelesek ügyében öt éve folytatott aktatologatást, mert égetően fontos a devizahitelek forintosítása, ezért már ősszel meg kell kezdeni a forintosítás törvényi előkészítését.

Az MSZP elnök-frakcióvezetője hozzátette, az "Orbán–Matolcsy páros" a legfőbb okozója a devizahitelesek ma meglévő problémájának, hiszen az a gazdaságpolitika, ami 2010-ről 2014-re "elgyengítette" a forintot, kudarcot szenvedett.

Tóbiás József felszólította a kormányt, hogy a hibás gazdaságpolitika nyomán az embereknek okozott veszteséget fizesse meg azzal, hogy a 2010-es árfolyamon számolja át a devizahiteleket.

Szavai szerint a devizahiteleken túl is beszélni kell a gazdaságpolitika kudarcáról: ma Magyarországon 4,7 millió ember él létminimum alatt. Azt mondta, továbbra is napirenden kell tartani a minimálbér kérdését, a foglalkoztatás bővítésének ügyét és a szociális rendszerek hiányának mérséklését. Ennek terepét pedig maguk az önkormányzatok jelentik; "az önkormányzatok azok, amelyek a kormányzat által okozott társadalmi és gazdasági feszültségeket, krízishelyzeteket orvosolni képesek" – mondta.

Hiesz György, az MSZP gyöngyösi polgármesterjelöltje arról beszélt, hogy az utolsó napig gyűjteni fogják az ajánlásokat, házról házra járnak. A város korábbi szocialista polgármestere úgy fogalmazott, komoly esélyeik vannak, amit a tavaszi választási eredmények és a megelőző ciklusokban megvalósult fejlesztések is alátámasztanak. Javítja az esélyeiket az is, hogy Gyöngyösön a baloldal összefogott, kezdettől fogva korrekt az együttműködés – mondta.

Kitért arra is, hogy a mostani önkormányzati ciklusban a fideszes vezetésű Hatvanba 28 milliárd, Egerbe pedig több mint 30 milliárd forintnyi fejlesztési pénz érkezett. Ezzel szemben a szintén kormánypárti vezetésű Gyöngyösre mindössze 5-6 milliárd forintnyi. "Ennek zömét is az én polgármesterségem alatt nyerte el a város. (...) Gyöngyös gyakorlatilag mostohagyermek volt" – mondta. "Azt szeretném, hogy ha az emberek elhinnék, ellenzékből is lehetünk sikeresek" – tette hozzá a polgármesterjelölt.

©