Zsarolónak titulálta a norvég nagykövetet a Miniszterelnökség

Zsarolónak titulálta a norvég nagykövetet a Miniszterelnökség

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Akár zsarolásként is lehet értelmezni azt, hogy a norvég kormány csak akkor folytatná a Magyarországnak járó összes pénz folyósítását, ha továbbra is az Ökotárs Alapítvány oszthatja szét a civileknek szánt támogatásokat – mondta a Magyar Nemzetnek Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára.

Ha rosszindulatúak lennénk, akkor azt mondhatnánk, hogy a norvég nagykövet kvázi zsarolja Magyarországot, a magyar adófizetőket – mondta a Magyar Nemzetnek Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára.

Arra reagált, hogy Tove Skarstein norvég nagykövet az ATV-ben szerda este azt mondta, ha a magyar kormány nem hagyja dolgozni az Ökotárst, akkor Norvégia azt a pénzt sem fogja elutalni, amit egyébként a magyar kormány osztott szét eddig. Ezzel 140 millió eurót veszíthet Magyarország.

©

Csepreghy Nándor most a Magyar Nemzetnek azt mondta, nem is tudják értelmezni a norvég feltételeket, és van egy szerződés, amely szerint Magyarországot megilleti 36 milliárd forint.

Habár a norvég kormány az összeg folyósítását korábban felfüggesztette arra hivatkozva, hogy a pénz elosztása kikerült az államigazgatásból, ezt már orvosolták Csepreghy Nándor szerint, a feladat ugyanis visszakerült a Miniszterelnökségre. Ráadásul ez el is különül a civil pénzek ügyétől – tette hozzá.

A Miniszterelnökség helyettes államtitkára szerint a norvég nagykövet mondatai azt sugallják, a magyar kormány hunyjon szemet afelett, hogy a Kehi-vizsgálat több bűncselekmény gyanúja is megfogalmazódott az Ökotárs tevékenységével kapcsolatban, ami miatt már feljelentést is tettek.

A norvég nagykövet szerdán egyébként arról is beszélt, azért utasították vissza Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter ajánlatát, hogy tárgyaljanak az Ökotárst elmarasztaló Kehi-jelentésről, mert nem ismerik el a hivatal nyomozását és a jelentést sem. Nem hiteles, mivel először volt meg a végkövetkeztetés, és ehhez gyártották le a jelentést – mondta Tove Skarstein, aki szerint egy norvég vizsgálat is folyik, ezt november végén zárhatják le.

A magyar kormány határozott álláspontja, hogy az igazságszolgáltatás végezze a feladatát, a munkájába nem lehet beleavatkozni – tette hozzá Csepreghy Nándor. Azt mondta, nem engednek semmiféle zsarolásnak, és arra kérik a norvég felet, tartsa be a szerződésben foglaltakat.