Magyarország is csatlakozott a Charlie Hebdo-nyilatkozathoz

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, kultúráért is felelős tárcavezető csatlakozott ahhoz a közös nyilatkozathoz, amelyet Lettország elnöksége és a francia kulturális miniszter kezdeményezett az unió kulturális tárcavezetői körében a Charlie Hebdo szerkesztősége elleni merénylet párizsi megemlékezésének alkalmából.

A dokumentum felhívja a figyelmet arra, hogy a művészi, valamint a szabad véleménynyilvánítás szabadsága az európai értékek alapját jelentik - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

"Az Európai Unió tagállamai továbbra is kiállnak amellett, hogy ezen értékeket a jövőben is meg kell védeni" - olvasható a közleményben.

A 27 tagállam kulturális miniszterei közösen ítélik el a barbár cselekedetet, amely erőszakos módon ássa alá legfontosabb értékeinket és alapelveinket.

A magyar tárcavezető a január 7-i merényletet követően telefonon fejezte ki részvétét Franciaország magyarországi nagykövetének, biztosította őt támogatásáról - tartalmazza az összegzés.

Hatalmas felvonulást tartanak vasárnap délután Párizsban: a tiltakozó megmozdulásra európai vezető politikusok mellett több mint egymillió embert várnak. A Charlie Hebdo című szatirikus lap elleni véres merénylet áldozataira való emlékezés mellett a cél a kiállás a szabadság és a demokrácia mellett, a terrorizmussal szemben.