Lázár: Ingyenes lesz az étkeztetés ősztől az óvodások nagy részének

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A kormány döntött arról, hogy ingyenes lesz az étkezés azoknak a gyermekeknek ősztől, akiknek hároméves koruktól kötelezően óvodába kell járniuk – jelentette be Lázár János pénteken, Hódmezővásárhelyen.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter egy lakossági fórumon elmondta: igazságtalan lenne, ha a leggazdagabb családoknak sem kellene fizetniük az étkezésért, keresik, miként lehetne ezt megoldani.

A politikus úgy fogalmazott: a tervek szerint a gyerekek 90 százaléka ingyenes étkezést kap majd.

Lázár János a kilencosztályos általános iskolával kapcsolatos kérdésre azt válaszolta: az évnyitó frakcióülésen a kormány arra kapott megbízást, hogy vizsgálja meg, a magyar oktatás versenyképességi problémái milyen okokra vezethetők vissza.

Magyar oktatási rendszer egyik komoly problémája, hogy már az alsó tagozatban felerősödnek az otthonról hozott különbségek. Külön oda kellene figyelni azokra a gyerekekre, akik hátránnyal indulnak a szülők anyagi társadalmi helyzete miatt, mert nagyon sok tehetség elkallódhat – mondta.

A felsőbb osztályokban is vannak problémák, gyakran előfordul, hogy alapvető képességekkel és készségekkel nem rendelkeznek a középiskolákba lépő diákok, és sokan morzsolódnak le a szakiskolákból, de a főiskolákról, egyetemekről is – tette hozzá a politikus.

Egy másik, a szabad vasárnapra vonatkozó felvetésre úgy reagált: személy szerint támogatta a döntést, hogy munkavállalók tízezrei családjukkal tölthessék a vasárnapot. A zömében idősebb hallgatóságot emlékeztette arra: a vasárnapi nyitva tartás a nagy áruházláncok elterjedésével, valamikor a kilencvenes években jött divatba Magyarországon.

Úgy fogalmazott: ki kell próbálni, mit hoz a szabályozás, amelyről szavai szerint előbb-utóbb népszavazás dönthet majd.