Megnyerték a cafeteria-pert az egri kórház dolgozói

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Jogerősen is pert nyert a szakszervezet az állam ellen, így kétszázmillió forintnyi cafeteriát kap az egri Markhot Ferenc kórház 1500 dolgozója, akik két éve, az intézmény állami kézbe kerülése óta nem kapták meg a béren kívüli juttatást – közölte a Magyar Szakszervezeti Szövetség kedden.

A tájékoztatás szerint az ügyben első fokon az egri közigazgatási és munkaügyi bíróság is hasonlóan döntött, de a kórház az akkori határozat ellen fellebbezett.

Az Egri Törvényszék jogerős döntése a Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézetben dolgozó minden alkalmazottra érvényes – hívta fel a figyelmet a szakszervezet.

A közleményben idézik Székely Tamást, a MaSzSz alelnökét, aki azt mondta: most már nincs oka az államnak tovább halogatnia a kifizetést, a jogerős döntésnek mielőbb eleget kell tennie.

Az érdekképviselet emlékeztetett: a munkáltató a kórház két évvel ezelőtti államosításakor úgy gondolta, hogy a korábbi fenntartóval kötött szerződéseket nem kell betartania, így a cafeteria-megállapodás sem érvényes az új tulajdonosra. Felidézik, hogy ezt a dolgozók sérelmezték, és öt munkavállaló jogi segítséget kért a szakszervezettől. Az eljárást az Egri Ápolási Szakszervezet és az Autonóm Területi Szakszervezet kezdeményezésére indította az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége, amely ma már a MaSZSZ része.

A kórház reakciója egyelőre nem ismert.