Rétvári elismerte: évekig hiány lesz a tornatermekből

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Rétvári Bence egy írásbeli kérdésre adott válaszából kiderül, komoly hiány van tornatermekből.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára, Rétvári Bence a szocialista Bangóné Borbély Ildikó írásbeli kérdésére írt válaszában kifejtette, a Köznevelés-statisztikai adatgyűjtés adatai alapján 14 273 feladatellátási helyen 6106 nevelési-oktatási intézmény működik jelenleg országos szinten, de csak 4408 tornaterem, 4297 tornaszoba és 4011 sportpálya van.

Az államtitkár által közölt táblázatból kiderül, a speciális szakiskolák és a fejlesztő nevelés-oktatási intézmények vannak a legkevésbé ellátva tornatermekkel, de mindenféle intézménynél hiány van a tornatermekből.

Rétvári azt is közölte, nem áll rendelkezésre pontos adat arról, hogy országos szinten hány betöltetlen testnevelő tanári állás van a köznevelési intézményekben, mert ilyen irányú felmérés nem történt.

Az államtitkár hozzátette, mivel a mindennapos testnevelés fokozatosan minden évfolyamon bevezetésre kerül, további tornatermek, tornaszobák megépítésére lesz szükség, ráadásul a meglévő intézmények állapota, felszereltsége is igen eltérő, ezért indokolt az e téren mutatkozó minőségi különbségek felszámolása. Rétvári válaszában azt írta, a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Program keretében tornaterem-építési, tanuszoda-fejlesztési, valamint tanterem-bővítési célokra 18 milliárd forintot különítettek el a 2014., illetve a 2015. évi központi költségvetés terhére.