Szabadcsapatok szerveződnek a migránsok megállítására

Szabadcsapatok szerveződnek a migránsok megállítására

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Szlavkovits Rita

A hétvégén a "krisztusi magyarságért és az életvédő Európáért" kiálló Alfa Szövetség fehér kereszteket vert le a határ mentén Ásotthalomnál, hogy elriasszák a zöld határon érkező menekülteket. A viszonylag ártalmatlan akciónak durvább leágazásai is vannak: önkéntes határvadászok várnak újabb csatlakozókat a migránsok feltartóztatására, miközben az ásotthalmi polgármester egy gumilövedékes fegyvereket forgalmazó cég videóját reklámozza a helyzet kezelése érdekében.

„Most, hogy végre elkezdődött itt Ásotthalomnál (is) a fizikai határzár építése, íme egy kiváló eszköz, amellyel meghátrálásra késztethetjük majd az éppen a kerítést megrongálni készülő törvénytelen bevándorlót. Kiváló objektumvédelmi eszköz, természetesen nem nők és gyermekek ellen, de csoportokban érkező katonakorú férfiak esetében kiválóan alkalmazható.” Ezekkel a mondatokkal zárta keddi napját Toroczkai László, Ásotthalom polgármestere, aki egy gumilövedékes fegyvereket forgalmazó cég videóját osztotta meg és kommentálta a Facebook-oldalán. (Ez persze nem a polgármesterként vezetett oldala, hanem egy másik.)

Ami a „reklámnál” is dermesztőbb, az a hozzászólók között elindult polémia, amely nem a használat körül folyik, hanem azon vitatkoznak, hogy gyerekekre, asszonyokra kilőhető-e gumilövedék. A többség őket kímélné, de van olyan is, aki válogatás nélkül lőne:

"ha nők és gyerekek is rongálják a kerítést, természetesen simán lelkiismeret-furdalás nélkül odapörkölnék vele" – írta az állítása szerint hivatásos katonaként dolgozó kommentelő.

Még jó, hogy nem túl liberális a szabályozás

A 2012-es fegyvertartási törvény nem tágítja azok körét, akik fegyvertartási engedélyhez juthatnak, és nem is teszi olcsóbbá, bár nemileg egyszerűsödött a fegyverhez jutás procedúrája. Ugyanakkor a 2013-as Btk.-módosítás nyomán az önvédelem jóval tágabb körben tekinthető ma jogszerűnek, mint korábban. Ha figyelembe vesszük ezeket a hozzászólásokat, akkor örülhetünk, hogy a szabályozást a változtatást követően sem nevezhetjük liberálisnak.

Érzelemittasan: Toroczkai László
©

Ami a közbiztonsági célú szervezetek létrehozását illeti, azt az állam erőszakszervezetein kívül csak az önkormányzatoknak teszi lehetővé a törvény 2011 óta. Ám azt is a rendőrséggel való írásbeli megállapodáshoz és a rendvédelmi szervezet felügyeletéhez köti. Ásotthalmon a polgárőrséget leszámítva háromfős mezőőrség is dolgozik, az ő működésük fölött viszont a polgármester és a jegyző diszponál, ők adják ki számukra a napi feladatokat, ami az utóbbi hónapokban, a híradások tanúsága szerint, a határsértők hajkurászása. Azt azonban le kell szögezni, hogy az Ásotthalmon létrehozott fegyveres mezőőrség is legfeljebb csak a vadak ritkítása céljából használhatja a fegyvereit. Tehát nem túl biztonságos, ha esetleg azzal kajtatnak menekültek után.

Mikortól számít uszításnak?

A hétvégén az Alfa Szövetség a nándorfehérvári diadalra emlékezve 24 órás virrasztást tartott, amely idő alatt önkéntes határvadászok cirkáltak a határban. Az önkéntes vadászok fehér kereszteket szúrtak le a határ mentén, hogy a menekülteket visszariasszák. Mindez főként meghökkentő. Az viszont már felveti az uszítás gyanúját, amit Toroczkai követett el ezzel egy időben a Facebook-oldalán.

©

A határ szerbiai oldalán, Toroczkai ásotthalmi otthonától pár száz méterre, egy migránsok közötti konfliktus gyilkossággal végződött. A polgármester mindezt úgy adta tovább a közösségi oldalon, hogy a lakosokat azzal riogatta, az vezetett késeléshez, hogy az egyik migráns csoport tagjai a másik csoport asszonyait akarták megerőszakolni – és hogy hamarosan majd a magyar asszonyokon lesz a sor. Ezt spékelte meg azzal Toroczkai, hogy posztolta a hazai fegyvereket forgalmazó cég bemutató videóját, a nemzet és Európa védelmére hivatkozva.

Határvadászok

Július 22. óta szerveződik egy önkéntes csapat, szintén a Facebookon, amelynek önként vállalt feladata, hogy a határszakaszban szolgálatot teljesítsen. Egyes hozzászólók értelmezésében: a migránsokkal „megismertessék a magyarok istenét”.

©

Egyelőre 54-en jelentkeztek, a két szervező vasárnapra (dátum megjelölése nélkül) várják a jelentkezőket Kiskundorozsmára, amely Szeged közigazgatási területéhez tartozó lakott övezet. A gyülekezőt reggel 8 órára, a dorozsmai templomhoz hirdették meg, ahol helyszínparancsnoknak Szegedi Attilát nevezték meg.

Szegedivel Tóth Péter, a Jobbik szegedi elnöke tartott közös sajtótájékoztatót, ahol a férfi mint az Új Magyar Gárda Csongrád megyei kapitánya szerepelt, amelyről köztudott, hogy a Jobbik támogatásával jött létre. Tóth Péter, a napokban megalakult Hunyadi Önkéntes Határvadász Egységről – állítása szerint – eddig nem tudott, Szegedi Attila pedig hetekkel ezelőtt arról tájékoztatta őt, hogy lemondott megyei kapitányi posztjáról. (Vagyis egy olyan szervezet posztjáról, amely a törvények szerint nem is létezik)

Hatékony gázspray és a többi

Mindenestre a bizonytalan időpontra szervezett akciónak Szegedi Attila lesz – a bejegyzés szerint – a bázisfelelőse. Az oldalon szervezkedő egyik férfit felhívtuk a megadott telefonszámon, ő csupán annyit mondott, hogy keressük a jövő hét elején, akkor majd többet tud mondani az akcióról.

Az oldal bejegyzéseiből annyi kiderül, hogy terepszínű ruhában javasolják a részvételt, és ahogy írják: „Hatékony gázspray, nyolc cm pengehosszúságú kés (övön), gyalogsági ásó (övön), sátorlap, hálózsák, polifom” (sic). Ami az új Magyar Gárda szegedi aktivistáit illeti (melynek megyei kapitányi pozíciójáról Szegedi lemondott), a sajtóban akkor kerültek elő, amikor egy társasház őrizetét kívánták baráti alapon megszervezni. Erről Jovánovics Eszter, a TASZ munkatársa akkor azt nyilatkozta, hogy nyilvánvaló, „nem portaszolgálatot kíván működtetni az Új Magyar Gárda: amennyiben rendfenntartásra irányulna a tevékenységük, amire nem rendelkeznek jogszabályi felhatalmazással, bűncselekményt követnek el. Még akkor is, ha annak csak a látszatát keltik.”