Pálffy Ilona NVI-elnöknek volna jobb ötlete a népszavazások benyújtására

Pálffy Ilona NVI-elnöknek volna jobb ötlete a népszavazások benyújtására

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Pálffy Ilona, a választási iroda vezetője azt szeretné, hogy az ügyfélkapun keresztül is be lehessen adni a népszavazási kezdeményezéseket.

A fideszes Gulyás Gergely azzal védte meg a Fidesz által alkotott, és kedden totálisan leszerepelt népszavazási szabályozást, hogy az még mindig jobb, mint az előző, és amúgy várják a jobb ötleteket.

A Nemzeti Választási Iroda elnöke, Pálffy Ilona az MTI-nek nyilatkozva elmondta, hogy mi az ő jobb ötlete: az, hogy lehessen ügyfélkapun keresztül is népszavazási kezdeményezéseket benyújtani.

Jelenleg a népszavazási törvény értelmében egy új népszavazási kérdést nem lehet addig vizsgálni, amíg a témában elsőként benyújtott kérdés hitelesítése ügyében nem születik jogerős elutasítás. "A párhuzamossági moratórium" miatt "versenyfutás" van a beadványozók között, hogy ki tudja előbb beadni a kérdését, mivel a jogszabály nem rögzíti, az új kérdés benyújtása pontosan mikortól lehetséges. Kedden hajnalban már kopasz férfiak egy csoportja jelent meg az NVI irodájában, de láthatóan csak azért, hogy távol tartsák a szocialista Nyakó Istvánt, aki a vasárnapi zárva tartás ügyében akart népszavazást kezdeményezni, és helyet csináljanak egy ismeretlen szándékú idősebb nőnek, akinek végül a kopaszok segítségével sikerült beelőznie, miután megszületett a Kúrián az előző beadványt elutasító határozat.

Az NVI-elnök szerint viszont lehetővé kellene tenni, hogy a jövőben az ügyfélkapun keresztül is lehessen népszavazási kezdeményezéseket benyújtani az irodához. Azt mondta, az NVI szeptember óta csak olyan beadványokat fogad be, amelyeket az épület portáján elhelyezett dátumbélyegzővel "érkeztetnek", de ahogyan a kedden történtek is mutatják, "ez még mindig nem elég". 

Azt mondta, hogy a nyáron már az igazságügyi miniszternél kezdeményezte, hogy szűnjön meg a népszavazási kérdések esetében a jelenleg érvényben lévő párhuzamossági moratórium. Vagyis, hogy több hasonló témájú kérdésben is lehessen egy időben aláírásokat gyűjteni, és abban lehessen a népszavazást megtartani, amelyben a leghamarabb összegyűlik a 200 ezer támogató aláírás. 

Pálffy Ilona
©

Jelenleg "mindenki a Kúria honlapját figyeli", hogy ott mikor jelenik meg a végzés a kérdés hitelesítésének elutasításáról, ezért már korábban javasolta az Igazságügyi Minisztériumnak, hogy a Kúria döntésének nyilvánosságra hozatalát követő munkanapon, reggel 8 órától szűnne meg a kérdés "védettsége" - közölte. 

Pálffy Ilona azt ígéri, a kedden történtek miatt azt kezdeményezi az igazságügyi tárcánál, hogy a jövőben - elkerülendő az iroda épületében a tömegjeleneteket - ügyfélkapun keresztül is be lehessen nyújtani a népszavazási kezdeményezéseket.

Hozzászólások