Visszaszólt az ÁNTSZ az 1001 orvosnak

Visszaszólt az ÁNTSZ az 1001 orvosnak

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Belülről bomlasztják a rendszert, aláássák a kórházak iránti bizalmat – lényegében ezzel vádolja az ÁNTSZ az 1001 orvos hálapénz nélkül Facebook-csoport tagjait, akik kedden közleményben panaszolták fel a kórházak higiéniás helyzetét. Biztonságban vannak, akik Magyarországon közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatást vesznek igénybe – írta az ÁNTSZ.

Az 1001 orvos hálapénz nélkül csoport, illetve az annak bázisát adó Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete által közzétett nyílt levél alkalmas arra, hogy a magyar egészségügybe vetett bizalmat megrendítse – közölte kedd délután az ÁNTSZ arra a közleményre reagálva, amely a kórházak higiéniás helyzetét kritizálta.

Az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzésekkel és a minimumfeltételekkel kapcsolatban megjelentek ebben a formában csak arra alkalmasak, hogy a közfinanszírozott egészségügyi ellátás hitelét aláássák – írták.

Mint arról beszámoltunk, az 1001 orvos közleménye szerint a magyar kórházakban olyan rossz higiéniás körülmények vannak, hogy sokkal könnyebben halhat meg valaki kórházi fertőzésben, mint autóbalesetben. A kórházigazgatók a spórolás érdekében visszamondják a takarító cégekkel kötött szerződéseket, de előfordult olyan is, hogy a sterilizáló napokig nem működött.

©

A hazánk által működtetett, az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések jelentési rendszere az egyik legátfogóbb az Európai Unióban. Alig néhány más ország van, ahol olyan átfogó képpel rendelkeznek az aktuális helyzetről, mint Magyarországon, ráadásul az eredményeket rendszeresen publikálják is. Ezért is érthetetlen az orvosok nyílt levelének több pontja – írta az ÁNTSZ.

Az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések adatai nyilvánosak, mindenki számára szabadon hozzáférhetők az Országos Epidemiológiai Központ honlapján.

Az egészségügyi ellátás során bekövetkező fertőzéseket esetenként olyan ellenálló baktériumok okozzák, amelyekre csak az ún. tartalék antibiotikumok hatnak. A 2013-as Világgazdasági Fórumra készült szakértői jelentés szerint ez az egész világ számára fenyegetést jelent – sajnos hazánk sem kivétel. Éppen ez az oka, hogy az elmúlt évek során az ÁNTSZ számos, kifejezetten a nagyközönségnek szóló közleményt adott ki az ügyben – folytatták.

Az ÁNTSZ szerint értelmezhetetlen a Facebook-csoport követelése, hiszen az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések adatai nyilvánosak.

Hazánkban a biztonságos betegellátás feltételei adottak. Amennyiben az ÁNTSZ olyan hiányosságot tár fel, amely a betegbiztonságot veszélyezteti, megteszi a szükséges lépéseket. A Magyarországon közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatást igénybe vevők pedig biztonságban vannak – zárta közleményét a tisztiorvosi szolgálat.

Hozzászólások