Kövér látványosan húzza az MNB-törvény aláírását

Kövér látványosan húzza az MNB-törvény aláírását

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Bár az Országgyűlés Hivatala szerint a házelnök az ötnapos határidőn belül aláírja az MNB-alapítványok pénzügyeinek eltitkolhatóságáról szóló törvényt, feltűnő, hogy Kövér napokkal késlelteti azt a folyamatot, hogy a közpénzek átlényegülhessenek magánvagyonná. Különösen, hogy a törvényt hipersebességgel fogadtatták el a parlamenttel, és Kövér Lászlónak is volt különvéleménye az abban foglalt elvekről.

Bár kivételes eljárásban, egy nappal a beterjesztés után passzírozták át a parlamenten azt a törvényt, amely korlátozza az MNB-alapítványok pénzügyeinek megismerhetőségét, Kövér László házelnök az azóta eltelt három nap alatt sem írta alá a törvényt.

A jogszabály akkor kerül Áder János köztársasági elnök elé, ha az Országgyűlés elnökének szignója már szerepel rajta.

Kövérnek egyébként öt napja van rá, hogy ellenjegyezze a törvényt, de figyelemre méltó, hogy ennyit vár az aláírással – vette észre az Index. Az is feltűnő, hogy Kövér László szerdán különvéleményt fogalmazott meg azzal a kormánypárti érveléssel szemben, amely szerint a jegybankból a jegybank alapítványaiba áttolt közpénz megszűnik közpénz lenni. Kövér ugyanis arra a kérdésre, hogy közpénznek tekinti-e ezeket a forrásokat, úgy válaszolt: "mi más lenne?". Miközben párttársa, Kósa Lajos előző nap hosszasan magyarázta, hogyan is veszíti el közvagyoni jellegét az alapítványokban elhelyezett közpénz.

Kövér egyébként ugyanúgy megszavazta kedden a törvényt, mint frakciótársai.

©

Az Országgyűlés sajtóosztálya azt mondta, Kövér az ötnapos határidőn belül alá fogja írni a módosított jegybanktörvényt.

A Magyar Nemzet a héten úgy értesült, hogy Áder János köztársasági elnök nem írja alá a törvényt. Áder hivatala a hvg.hu-nak ezt nem tagadta egyértelműen, de arra felhívta a figyelmünket, hogy előbb még Kövér Lászónak kell ellenjegyezni a jogszabályt, onnan indul az államfő öt napja az aláírásig. Ádert egyébként több szervezet nyílt levélben kérte, hogy ne írja alá a közpénzköltések teljes elhomályosítására lehetőséget adó törvényt.

Az ügy a csütörtöki kormányinfón is szóba került: Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, hogy a nagy felháborodást kiváltó ügy végén még nincs pont.

Hozzászólások