szerző:
hvg.hu

Egy nap, öt hír - amiről ma este beszélnek: hogy lesz béremelés a magyar cafeteriarendszer uniós elmeszeléséből; miért Szlovákiába járnak vizsgázni a magyar klímaszerelők; ha egyszer válsághelyzet van a tömeges bevándorlás miatt, miért nem jönnek a menekültek; egy egyszerű találmány miatt lángolt fel a vita a mobiltelefonok iskolai használatáról.

- Szükségből kovácsolna erényt a kormány, miután az Európai Bizottság szétzúzta a magyar cafeteriarendszert, amely helyett amúgy is újat kellene csinálni. Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gyűlésén egy új eszköz bevetéséről beszélt: az állam lemondana a fizetések egy részének járulékairól, vagyis  tulajdonképpen készpénzesítené a cafeteriát. Ez azt jelentené, hogy a munkavállalók nettó bére emelkedhetne, igaz, bérük egy része aztán nem számítana be a nyugdíjba. A lépé miatt elkezdhetnek aggódni a magyar idegenforgalomban - a SZÉP-kártya eltűnése ugyanis hatalmas pofon lehet nekik. Pedig nem ezt az ígéretet kapták.

- A hazai gazdasági klímáról ad jellemző képet egy elsőre hihetetlennek tűnő sztori. A magyar klímaszerelők egy éve kénytelenek  Szlovákiában vizsgázni, mert a magyar hatóságok több mint egy éve bedöntötték a hazai rendszert, az újat pedig azóta sem építették fel. Volt nap, amikor egyszerre 80 magyar klímaszerelő vizsgázott Párkányban, 500 méterre a magyar határtól. A szlovákiai vizsga ráadásul olcsóbb is, mint a régi hazai volt, szélesebb körű jogosítványt is ad, az egész EU-ban érvényes.

- Az elszomorító jelen után ugorjunk egyet az idilli jövőbe: képzeljék el, hogy Budapestről Pozsonyba 10, Bécsbe pedig csak 8 perccel több időbe telne eljutni. Ez nem holnap lesz, de a projekt mínusz egyedik lépése megtörtént, a Hyperloop nevű, egyelőre tervezés alatt álló vákuumvasút amerikai megálmodója és gyártója, a Hyperloop Szlovákiában már aláírt egy szándéknyilatkozatot. Állítólag Közép-Európában építené meg talán első vonalát. Hasonló még sehol sincs, csak egy tesztpálya Nevadában, az Egyesült Államokban.

- A tömeges bevándorlás miatti országos válsághelyzet elrendelésének napján – szerdán - mindössze 27 illegális határátlépőt fogott el a rendőrség. Ez csak azt jelzi, hogy a menekülthelyzet egyelőre éppen nem Magyarországot fenyegeti leginkább, maga a menekültválság nem enyhül. Görögországban már majdnem 40 ezren rekedtek, amióta Macedónia megnehezítette, majd megtiltotta átlépésüket a határon. És ha ott átjutnának, sem lenne egyszerű dolguk, mert többi más uniós és nem uniós állam is igyekszik megálljt parancsolni nekik. Ezeket az országokat Angela Merkel német kancellár ismét bírálta, mondván, Görögország nem fog tudni megbirkózni a problémával, és ebben a kérdésben az EU-nak kellene döntenie, nem az egyes államoknak. Ám egyre megosztottabbak az ügyben a tagállamok is, kérdés, hogy a jövő heti újabb EU-török csúcson sikerül-e döntésre jutniuk.

- Iszonyatos pályát – nyolcezer megosztás, több tízezer lájk - futott be a Facebookra nemrég kitett fotó egy mobilgyűjtő dobozról, amelybe óra elején tehetik be telefonjukat a diákok, akik így az órán nem nyomkodják a készüléket. A megoldás ötletes, ám nem biztos, hogy értelmes – ez már a hírhez kapcsolódó kommentözönből derül ki, na meg a kérdés szakembereitől. Az egyik álláspont szerint a “buta” fiatalok “telefonfüggősége” az ősoka néhány mindennapi társadalmi problémának, az ellentáborban azt állítják: éppen az a gond, hogy a tanárok többsége tilt, ahelyett, hogy 21. századi módon hasznos eszközként alkalmazná az órán az okostelefont.

A nap képe a 87 évesen elhunyt Nemzet Színésze, a kétszeres Kossuth-díjas Psota Irén temetésén készült a Farkasréti temetőben:

©

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!