Rétvári: Teljesen megszűnik a nyáron a Klik

Rétvári: Teljesen megszűnik a nyáron a Klik

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nyáron megszüntetik a Kliket – jelentette be Rétvári Bence az ATV-ben.

"A Klebelsberg nyáron, mint olyan, megszűnik" – mondta Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára az ATV Start című reggeli műsorában. A politikus azt mondta, vannak olyan szakmai kritikák, amelyeket ők is elfogadnak, elismerik, hogy valós probléma az oktatásban a Klik működése és a diákok túlterheltsége.

Mint mondta, a parlamenti tavaszi ülésszakon egy új szabályozást alakítanak ki, hogy szeptemberre teljesen kialakuljon egy olyan új rendszer, amely sokkal kevésbé lesz központosított. Rétvári úgy fogalmazott: "vannak szakmai kritikák, amelyeket mi is elfogadunk", a kifogásolt szabályozáson javítani kell. A portál az államtitkár bejelentéséhez kapcsolódva emlékeztetett: pedagógusok hosszabb ideje demonstrálnak az oktatási rendszer megváltoztatásáért és a Klik működése ellen.

A Kliket 2013-ban hozták létre azért, hogy az önkormányzati fenntartásból állami kézbe átvett iskolák stabil működését garantálja.

Az elmúlt hónapokban egyre több dolog derült ki a Klik működésének anomáliáiról: a központ 17 milliárdos össztartozást, ebből 3,5 milliárd forintnyi közüzemi tartozást halmozott fel kétéves működése során, ezért volt, ahol speciális iskola buszait kellett leállítani, Gyöngyöstarjánban pedig az oktatás is leállt egy iskolában, ahol nem fizették ki a gázszámlát. A túlzott központosítás szintén számos abszurd helyzetet szült.

Balog Zoltán még januárban arról beszélt, hogy a túlzott központosítással "túltolták a biciklit", a döntési szinteket lejjebb kívánják vinni. A Klik vezetője, Hanesz József február végén távozott a Klik éléről, az ő helyét Pölöskei Gáborné, Áder János húga vette át, az ő feladata lett volna a Klik átszervezése.

A pedagógustiltakozások miatt életre hívott köznevelési kerekasztal még március elején is kiállt az iskolák állami fenntartása mellett, és még akkor is csak a Klik átszervezéséről volt szó.