Rendőrök vitték el Botka irodájától a tiltakozó kereskedők képviselőjét

Rendőrök vitték el Botka irodájától a tiltakozó kereskedők képviselőjét

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A rendőrség garázdasággal gyanúsítja a szegedi Cserepes sori piac kereskedőit képviselő Szabó Bálintot, akit rendőrök vezették el kedden Botka László polgármester irodájának előszobájából. Az épület előtt várakozó kereskedőket Szabó elszállítása után igazoltatták az egyenruhások. A Cserepes sori árusok bejelentett demonstrációt tartottak, azt szerették volna, ha a polgármester megsemmisíti azokat a felmondóleveleket, amelyeket a piac igazgatójától kaptak a napokban.

A szegedi polgármesteri hivatal előtt várakozó kereskedőket alaposan meglepte, hogy képviselőjüket rendőrautóval elszállítják. Szabó Bálint előzőleg azért ment, mert beszélni szeretett volna Botka Lászlóval.

A tiltakozók eredetileg autós tüntetést jelentettek be kedd egy órára, terveik szerint a piacról a városháza elé vonultak volna, ahol Szabó sajtótájékoztatón mondta volna el, hogy a kereskedők egy része, akik nem akarták aláírni a szerintük rájuk kényszerített új szerződéseket, felmondó levelet kapott a piacigazgatótól. Az ügyben egyébként hetek óta tart a balhé a megemelt bérleti díjak miatt.

Szabó Bálint szerint a felmondások nem érvényesek, mivel a szerződések aláírása előtt az igazgató kilátásba helyezte, hogy annak, aki nem írja az új szerződést, annak nincs helye a piacon. Szabó szakemberekre hivatkozva azt mondta, hogy a szankciókat is kilátásba helyező felmondás jogszerűtlen. Ezért hozták el személyesen Botka Lászlónak a felmondóleveleket, hogy azokat maga a polgármester semmisítse meg.

Mivel a 60 dokumentumot a polgármester szóvivője vette át, ráadásul nem közölte a polgármester álláspontját az üggyel kapcsolatban, Szabó Bálint úgy döntött, hogy felmegy Botka irodájába és személyesen kéri ki a véleményét. „Itt áll az autója a polgármesternek, az imént ment ki a kapun a felesége, biztos az irodájában van” – hangoztatta.

Szabó beült a félemeleti házasságkötő terembe, ahol éppen néhány szegedi nyugdíjas csoportnak zajlott a rendezvénye, és azt remélte, hogy a polgármester megérkezik majd a nyugdíjasok közé. Miután ez nem történt meg, a hátsó lépcsőn felment Botka irodájához, ahol Botka munkatársnője közölte vele, hogy nincs az irodájában.

Ekkor a Cserepes sori árusok képviselője benyomult az iroda előterébe, ahonnan nem jutott tovább. Botka munkatársai, néhány közterület-felügyelők és Szabó Bálint az iroda előterébe zsúfolódva, zárt ajtók mögött várták, történik-e valami. Közben kint, az ajtó előtt újságírók figyelték, lesz-e fejlemény.

©

Így az sem volt nyilvános, hogy mi is történt a zárt ajtók mögött. Pár órával azután, hogy Szabó Bálintot elszállították az időközben megérkező rendőrök, megjelent a police.hu-n egy közlemény, amely szerint a rendőröket a polgármesteri iroda munkatársa értesítette, mert Szabó egy ott dolgozó nő mindkét vállát megragadta és meglökte.  Szabó Bálintot bevitték a rendőrök, garázdaság gyanúja miatt kihallgatják.

©
©

A városháza utcafrontján várakozó kereskedők sem kerülték el a rendőri intézkedést, a tucatnyi árust igazoltatták a rendőrök. Azt mondták: általános igazoltatást végeznek, a migránsokat és a körözötteket szűrik ki. A helyszínen video felvételeket is készítettek a rendőrség munkatársai – jelentette a hvg.hu tudósítója.