Nyert a Fidesz Dunaújvárosban

Nyert a Fidesz Dunaújvárosban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Győzött a Fidesz jelöltje a dunaújvárosi önkormányzati választáson, annak ellenére, hogy a választást azért kellett kiírni, mert gyilkossággal vádolják a kormánypárt korábbi képviselőjét, aki ezért mondott le mandátumáról. A baloldali győzelemhez az MSZP–DK-összefogás is kevés lett volna, bár a Fidesz 10%-ot vesztett 2014-es eredményéhez képest.

Időközi önkormányzati képviselő-választást tartottak ma Dunaújváros 4. számú egyéni körzetében. Ez bizonyára igen fontos a Váci Mihály utca vagy a Római körút lakóinak, ám ezen túlmenően nem dönt az égvilágon semmiről. A város irányítását nem befolyásolja, az országos erőviszonyokat illetően pedig messzemenő következtetéseket nem lehet levonni belőle.

A magyar közélet szereplőinek azonban ismét sikerült óriásira dagasztaniuk egy pár száz embert megmozgató eseményt. Először is baloldali helyosztót kreáltak belőle az érintettek, az MSZP és a DK ugyanis halálosan összeveszett a jelölés jogán, és azon, hogy kinek kéne visszalépni a másik javára. (Erről bővebben itt írtunk.) A vitába végül már a pártelnökök is beszálltak, sőt Gyurcsány Ferenc a helyszínen folytatta az elvben szövetséges, gyakorlatban rivális szocialisták gyepálását, és kifejtette azt is, hogy szerinte a Fidesz is lényegesen rosszabb eredményt fog elérni, mint várná.

Ehhez képest a Fidesz jelöltje, Lassingleitner Fruzsina biztosan nyert 411 szavazattal, ami 36 százalék körüli eredményt jelent. Őt a DK-s Huszti Zsolt követi 21 százalék körüli eredménnyel, 239 szavazattal, a jobbikos Barta Endrének 199, míg a szocialista Selyem Józsefnek – aki kétszer nyert már a körzetben, két alkalommal pedig listán került a testületbe – 97 voks jutott. A Párbeszéd Magyarországért színeiben induló Pappné Grabant Ilona és a független Gebei József pedig 84 szavazatot gyűjtött. Egyébként az utóbbi kettő neve helyi információk szerint közös baloldali jelöltként is fölmerült, ám a Demokratikus Koalíció ragaszkodott Huszti indításához, és ahhoz, hogy az MSZP őt támogassa. Azonban a számok alapján az MSZP–DK-összefogás is kevés lett volna, de a PM-es szavazatokkal már a baloldal áll a Fidesz előtt.

A Fidesz egyébként roppant komolyan vette a választást, hozzájárulva a tét megemeléséhez. Maga Orbán Viktor is látogatást tett a városban, és egyből ígért is áruforgalmi csomópontot, új buszokat, új orvosi rendelőt és természetesen sportcsarnokot.

A részvétel most nem sokkal maradt el a 2014-es, általános választásétól. Akkor a Fidesz jelöltje 607 szavazattal, 45,47 százalékot szerezve győzött, míg mögötte, akkor még összbaloldali támogatással induló, Huszti végzett 406 szavazattal és 30,41 százalékkal. A jobbikos Barta Endrének 225 szavazattal és 16,85 százalékkal kellett beérnie.

A választást magát egyébként önmagában sokkolóan különlegessé tette az a tény, hogy amiatt kellett kiírni, mert az előző győztest, a fideszes Gál Rolandot gyilkosság elkövetésével gyanúsítják. Illetve Dunaújvároshoz és a Fideszhez tartozik az is, hogy a város közelmúltjának egyik legnagyobb botránya a közvilágítás korszerűsítés keretében történt lámpatestcsere, amelynek eredményeként sötétségbe borult több közterület is. Szintén világítással kapcsolatos, hogy a miniszterelnök vejének cége 92 millió forintot kapott az önkormányzattól a helyi stadion „színes tv-s közvetítésre alkalmas pályavilágításának megvalósítására, korszerűsítésére”.

Hozzászólások