Karácsony: Ősbűn a ligettörvény, jogszerűtlen a birtokvédelem

Karácsony: Ősbűn a ligettörvény, jogszerűtlen a birtokvédelem

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Zelki Benjámin

A ligettörvény ősbűn, amely vállalkozási vagyonná tette a Városligetet, és azt hatályon kívül kell helyezni – mondták el a PM politikusai csütörtökön, a Városligetben lévő Hungexpo-épületek helyszínén, amelyet tegnap rendőrök és kopasz verőemberek foglaltak el a ligetvédő aktivistáktól.

Karácsony Gergely, Zugló PM-es politikusa a volt Hungexpo-irodaházak elé szervezett sajtótájékoztatón azt mondta, tegnap a rendőrség felszámolta a Ligetvédők táborát, ám a PM szerint a birtokvédelmi eljárás jogszerűtlen volt, alapvető állampolgári jogok gyakorlását jogellenesen akadályozták.

A Ligetről szóló vita nem politikai vita, itt két világkép ütközésének lehetünk szemtanúi, az itt levők a budapestiek életminőségét és élhetőségét védik ettől a felesleges presztízsberuházástól, és saját emberi jogaikat védik a kopaszoktól – mondta Karácsony, aki a ligettörvényt az ősbűnnek nevezte, ami jogon kívül helyezte az egész Városliget területét.

Szabó Tímea PM-es politikus ehhez csatlakozva hozzátette, a törvény vállalkozási vagyonná tette a Ligetet, erőszakkal nyomták át a parlamenten. Ellentétes az önkormányzati törvénnyel, kicsavarta a főváros kezéből a jogköröket. A ligettörvényt hatályon kívül kell helyezni, és ennek érdekében rendkívüli ülést fog kezdeményezni, amihez a parlament ötödének támogatása is elég.

Több százan tértek vissza a Városligetbe tüntetni

A szerda reggel a korábbi táborukból kitett ligetvédők délutánra tüntetést hívtak össze, amelyen több száz ember gyűlt össze. Tamás Gáspár Miklós "szkinhedkormányról" beszélt, a résztvevők szabadságot és jogállamot követeltek. A tüntetők közül többen megpróbáltak ismét bejutni a régi Kertem területére, dulakodás alakult ki. Cikkünk folyamatosan frissül.

Karácsony hozzátette: a Liget-projekttel szembeni társadalmi ellenállás sokkal erősebb, mint sokan gondolták volna, és jó eséllyel bekapcsol a Fidesz hatalmi ösztöne, ami a vasárnapi boltzár feloldásakor is működött, és a nagy népszerűségvesztés elkerülése érdekében leállítják a Liget-beruházást.

Komáromy Gergely, a Riddim Colony énekese, ligetvédő aktivista a hvg.hu-nak azt mondta, továbbra is kiáll az általa fontosnak tartott értékekért, tettlegesen, de erőszakmentesen. Hozzátette, még mindig minden személyes tulajdona, az útlevelével és a dobjával együtt – aminek beszakították az ütőfelületét – bent van a területen. A közvéleménytől és a politika reakciójától függ, hogy milyen eszközökkel folytatják az ellenállást, mondta, nagyon sok minden szóba jöhet, de mivel mindig szeret meglepő lenni, a sajtónak nem árulja el a pontos terveket.

Csütörtökön reggel az előző napi tömegjelenetek és dulakodás után már lenyugodtak a kedélyek, az épület kerítésén belül a kopaszok állnak őrt, odakint legfeljebb pár tucat aktivista van.

Ligetvédők: drámai képek egy küzdelmes napról

Több száz rendőr nyomult be szerda reggel a ligetvédők táborába, mert megszületett az a birtokvédelmi határozat, ami erre - a Városliget Zrt. szerint - feljogosítja őket. 11 óra előtt sisakot, láthatósági mellényt viselő kopaszok közelítették meg a tiltakozás helyszínét. A civilek feltartóztatták a kamiont, az ülő tüntetőket az erősítést kapó rendőrök elvitték, az állókat pedig háromnegyed 12 körül felszólították a távozásra.

Hozzászólások