A Kúria kimondta: jogsértőek a kormány népszavazási hirdetései

A Kúria kimondta: jogsértőek a kormány népszavazási hirdetései

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Magyar Időkben megjelent kormányhirdetésekben nem volt elég jól látható, hogy a kormány fizetett értük, ezért sérültek a népszavazás tisztaságára vonatkozó alapelvek – mondta ki a Kúria.

Jogsértőnek mondott ki két népszavazással kapcsolatos kormányhirdetést a Kúria. A legfelsőbb bíróság honlapján megtalálható határozatban azt írják, szeptember 6-án a kormánypárti Magyar Időkben jelent meg két hirdetés a kormány megbízásából, ezekkel kapcsolatban adtak be kifogást.

A hirdetésben az állt, hogy "Szavazzunk nemmel!", de azt kifogásolták velük kapcsolatban, hogy bár ezek egyértelműen politikai hirdetések voltak, szabad szemmel alig, vagy egyáltalán nem lehetett látni rajtuk, hogy mindezek a kormány megbízásából jelentek meg, pedig ezt a politikai hirdetéseknél oda kell írni.

A Nemzeti Választási Bizottság szerint viszont ezzel semmi gond nem volt, mert azt feltüntették, hogy fizetett politikai hirdetésekről van szó és az is ott volt, hogy a kormány megbízásából kerültek közlésre.

A Kúria viszont a kérelmezővel értett egyet, és kimondta, hogy fizetett politikai hirdetésekről lévén szó "azonnal" felismerhetőnek kell lennie a hirdetés megrendelőjének, márpedig ez ebben az esetben nem történt meg. Mint írták:

a hirdetések jobb alsó sarkában lévő szövegek, amelyek a megrendelő személyére vonatkoznának nem, illetve csak kis részükben olvashatók. Ezek kapcsán kizárólag arra utaló adat észlelhető, hogy a fizetett politikai hirdetéseknek lehet megrendelője, mivel az egyiken az a szó, hogy „Készült (…)” ha halványan, alig olvashatóan is, de látható, a másikon pedig a zöld színben lévő elmosódott fehérnek tűnő szín azt sejteti, hogy ott feltehetően megrendelőre utaló szöveg szerepelhet.

A Kúria szerint így az sem derült ki a hirdetésből, hogy annak ki volt a megrendelője, és az sem, hogy a népszavazáson kinek a támogatására ösztönöz.

Ezzel pedig sérültek a népszavazás tisztaságára vonatkozó alapelvek.

A Kúria végül is kimondta, hogy ezek a politikai hirdetések sértik a választás tisztaságára, a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlásra vonatkozó alapelvet.

Hozzászólások