"Sokkoló, tragikus" - a miniszter távozását követelik a PISA-eredmények után

"Sokkoló, tragikus" - a miniszter távozását követelik a PISA-eredmények után

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Az ellenzéki pártok szerint a lesújtó eredmények a rossz oktatáspolitika következményei, a DK szerint Orbán a hibás.

Nagyon rossz eredményt értek el a magyar diákok a 2015-ös PISA-felmérésen, nemcsak hogy az OECD-átlag alatt végeztek a magyar diákok, de még a saját korábbi eredményeiket is alulmúlták. Nem mellesleg az is kiderült, hogy minden eddiginél jobban számít a családi háttér. Az oktatásért felelős államtitkár illetve az Oktatási Hivatal próbálja magyarázni a számokat, a többi között azzal, hogy a korábban bevezetett alaptanterv hatása még nem érvényesül, illetve más tesztek nem lettek olyan rosszak.

Az MSZP-s Kunhalmi Ágnes, az Országgyűlés kulturális bizottságának alelnöke sokkolónak és tragédiának tartja a magyar diákokra vonatkozó adatokat, ezért szerinte Balog Zoltán miniszternek le kell mondania. Szerinte az eredmény a kormánypárt elbutított oktatáspolitikájának teljes csődje.

A jobbikos Dúró Dóra, a kulturális bizottság elnöke szerint is távoznia kell Balog Zoltánnak.

"A kormány sem szakmailag, sem politikailag, sem pénzügyileg nem becsüli meg az oktatási ágazatot" - fogalmazott a politikus, az eredmény az elmúlt hat év oktatáspolitikájának csődje. Szerinte alapvető változtatásokra van szükség, a többi között csökkenteni kell a tananyag mennyiségét.

Az LMP elfogadhatatlannak tartja a közoktatás "totális államosításának" előkészítetlenségét, ezért azt kéri a kormánytól, "forduljon vissza ebből a zsákutcából". Ikotity István szerint a problémákat a PISA-eredmények is jelzik, ő is a felelős távozását követelte.

A DK-s Niedermüller Péter Orbán Viktor miniszterelnök is felelős a magyar diákok rossz eredményeiért.

Hozzászólások