Ingyenokostévével lepte meg magát a MOB elnöksége

Ingyenokostévével lepte meg magát a MOB elnöksége

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Eddig legfeljebb egy sportévkönyv volt az év végi meglepetés a Magyar Olimpiai Bizottság vezetőségében, idén viszont szétosztották maguk közt az egyik szponzortól származó tévéket – tudta meg a hvg.hu. A 102 centis készülékből a felügyelőbizottsági tagoknak is jutott. Volt, aki kérdésünkre azonnal rászorulóknak ajánlotta fel a tévét, de például Deutsch Tamás az étteremben uralkodó "zsivajtól" nem is hallotta, mit kap. Más az állította, csak "műszaki tesztelésre" kapták az okostévét.

Egy 102 centiméter átmérőjű LED tévé már egészen biztosan lesz a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnökségi és felügyelőbizottsági tagjainak karácsonyfája alatt – ezzel ajándékozták meg ugyanis magukat a hvg.hu információi szerint. A drága tárgyjutalom forrásaink szerint szokatlan, és eltér az eddig gyakorlattól, mert eddig az év végi ajándék legfeljebb egy-egy sportévkönyv, vagy más hasonló értékű figyelmesség volt. Kedden, a Várhoz közeli elegáns étteremben tartott, vacsorával egybekötött elnökségi ülésen viszont Borkai Zsolték bejelentették, hogy idén mindenki egy-egy LCD tévének örülhet.

Úgy tudjuk, hogy a szervezet egyik szponzorának, a Samsungnak a tárgyadományait osztották ki az elnökség és a felügyelőbizottság tagjai közt. Egy névtelenséget kérő belső forrásunk szerint eddig a kimagasló eredményt elérő sportolókat jutalmazták a szponzoroktól származó ajándékokkal, így például olyan fiatal sportolók kaptak ilyeneket, akik pénzjuttatásban amúgy nem részesültek. Idén a riói olimpia miatt már kiosztottak különféle dotációkat, ezek szerint további sportolókat, MOB-tagokat nem akartak LCD-tévével jutalmazni, hát idén a legfőbb vezetőség tagjainak jutott a szponzori „meglepetés”.

A 102 centi átmérőjű, A energiaosztályú, netböngészős, amúgy elérhető áron, nagyjából 150-200 ezer forintért kapható készüleket természetesen nem cipelték oda a vacsorának helyt adó nívós étterembe, főleg nem mindjárt 19 darabot, hiszen a szervezetnek 14 elnökségi tagja és 5 felügyelőbizottsági tagja van saját honlapjuk alapján. Itt a bejelentés hangzott el azzal, hogy majd átvehetik a MOB-nál. Végül az esemény hivatalos része, az elnökség szavazása nem jött össze, pontosabban e-mailen keresztül, elektronikusan oldották meg, mert forrásaink szerint a vendéglőben nem voltak alkalmasak a feltételek a döntéshozatalra.

Az információnkat az elnökség részéről többen megerősítették, Borkai Zsolt MOB-elnököt nem sikerült elérnünk, bár sajtós munkatársán keresztül írásban és telefonon is megpróbáltuk. Az elérhető vezetőségi tagok közül viszont kérésünkre többen is kommentálták a jutalmazást, bár olyan is volt, aki éttermi zsivaj miatt nem hallotta, mit kap az olimpiai bizottságtól:

„Azt hittem, vicc”

Így Gémesi György elnökségi tag „viccnek hitte” a LED-tévére vonatkozó bejelentést, és állítása szerint nem is foglalkozott vele különösebben, mert hamarabb el kellett jönnie. Ő is megerősítette, hogy korábban csak jelképes, kisebb ajándékokat kaptak, de semmi kivetnivalót nem lát abban, hogy egy „ötéves ciklus lezárásaképpen a munkájukat ezzel értékelik”. „Semmilyen juttatást, költségtérítést nem kapunk, ezért ez egy gesztus, ráadásul nem is milliós értékről van szó” – magyarázta.

Szerinte idén „a sportolók sem panaszkodhatnak”, meg lettek jutalmazva az olimpiai évben. Ugyanakkor Gémesi kérdésünkre azt mondta: van tévéje, ezért el fogja ajándékozni a MOB ajándékát. „Gödöllő polgármestereként valószínűleg egy helyi, rászoruló családnak fogom felajánlani” – mondta.

Deutsch a zsibongástól nem hallotta

A MOB egyik alelnöke, Deutsch Tamás szintén ott volt a vacsorán, de ennek ellenére azt állítja, hogy nem hallotta az ajándék tévére vonatkozó bejelentést, mert „zsibongás volt” az étteremben. Így tőlünk értesült arról, mi hangzott el az asztaltársaságban, erre viszont a fideszes politikus csak annyit kívánt reagálni: „no komment”.

Nem szorulnak rá

Gyulay Zsolt olimpiai bajnok, a Hungaroring Sport Zrt. elnöke szintén megerősítette, hogy a vezetőség körében eddig nem volt szokás szétosztani a szponzoroktól származó ajándékokat, ő maga még azzal a lehetőséggel sem élt, hogy MOB elnökségi tagként térítésmentesen részt vegyen az olimpiai játékokon. „Az elnökség tagjai nyilván nincsenek rászorulva erre, és ha bármi jogi akadálya van, nem fogom átvenni a tévét” – mondta.

Valószínűleg igaz, hogy a többi MOB elnökségi tag számára sem elérhetetlen a pár százezer forintos készülék, hiszen olyan további tagjai vannak a vezetőségnek, mint Schmitt Pál egykori köztársasági elnök, Czene Attila olimpiai bajnok úszó, a FINA sportolói bizottsági tagja, Kamuti Jenő a nemzetközi és a Magyar Fair Play Bizottság elnöke.

„Műszaki tesztelésre” kapták?

Az ingyen LED-tévé a felügyelőbizottsági tagoknak is jár, ezt az fb elnöke, Dávid Imre megerősítette, viszont először azt mondta, „műszaki tesztelésre” kapták a terméket. Mivel minden más tag egyértelműen ajándéknak nevezte a tévét, visszakérdeztünk, mire Dávid már azt mondta, még nem egyértelmű, hogyan kapják, és ténylegesen még meg sem kapták.

A felügyelőbizottság egy másik tagja, Lengyel Györgyi az Emberi Erőforrás Minisztérium közigazgatási államtitkára, így esetében még aggályosabb lenne egy értékes szponzori tárgyadományt. Az államtitkár azonban azt mondta, más elfoglaltságai, így az aznapi gazdasági kabinetülés miatt nem tudott elmenni a kedd esti vacsorára, így nem tudott a neki járó ajándékról. A hír hallatán meglepődött, ő is legfeljebb egy sportévkönyvre számított, de azonnal leszögezte, nem fogja elfogadni az ingyentévét.

A Samsung tisztázni fogja

Megkerestük a Samsungot is, amely a szervezet arany fokozatú támogatója, de a cég nem is tudott a MOB elnökségén és felügyelőbizottságán belül osztott ajándékról. Mint írták, "a Samsung Electronics Magyar Zrt. hosszú évek óta támogatja a magyar olimpikonokat, a vállalat a szponzoráció révén hozzá kíván járulni a MOB Alapszabályában meghatározott feladatai teljesítéséhez és a Magyar Olimpiai Csapat eredményes felkészüléséhez". A támogatásuk pontos részleteit a MOB-bal 2013-ban kötött együttműködési megállapodás szabályozza. "A HVG-től hozzánk eljutott információ teljesen új számunkra, amelyet mielőbb tisztázni fogunk a MOB-bal" – közölték.

A MOB közleményben reagált

Miközben sorra hívtuk fel az elnökségi és felügyelőbizottsági tagokat, Borkai Zsolt részéről nem érkezett visszajelzés, de szinte cikkünk megjelenésével egyidőben kikerült egy közlemény a MOB honlapjára. Ezt változtatás nélkül közöljük: 

"A Magyar Olimpiai Bizottság az esztendő végén az olimpiai mozgalmat, a hazai ötkarikás szervezetet és a magyar sportot hosszú évek óta támogató, azért társadalmi szerepvállalásként sokat dolgozó elnökségi tagoknak és a MOB Felügyelő Bizottsága tagjainak köszöni az áldozatkész munkát, melynek elismeréséül az egyik szponzornak köszönhetően egy-egy televízió tartós használatával ajándékozza meg őket. A MOB elnöksége és Felügyelő Bizottsága a munkáért nem kap pénzt, milliós jutalmat, a jövőben sem fog; ellenben rendszeresen ülésezik, tagjai folyamatosan a magyar sport rendelkezésére állnak, alázattal és felelősséggel hozzák meg döntéseiket a magyar sport érdekében. Most alkalom nyílt arra, hogy a MOB és a magyar sport köszönetét fejezze ki ezeknek az embereknek."

 Akkor most elégedettek lehetnek magukkal, vagy sem?

Nemrég kerekedett vihar abból, hogy leváltották a MOB főtitkári posztról Szabó Bencét. Orbán Viktor miniszterelnök állítólag nem volt elégedett a riói szerepléssel, ezért egy azóta már elfogadott törvényjavaslattal lényegében lefokozták a MOB-ot azzal, hogy legfontosabb feladatait a sportért felelős államtitkárság kapja. Az államtitkárság szerint nem lefokozásról, hanem tehermentesítésről van szó – erről itt írtunk részletesen.

 

Hozzászólások