Jogerősen felmentették Hiszékeny Dezsőt

Jogerősen felmentették Hiszékeny Dezsőt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Jogerősen felmentette a vesztegetés vádja alól Hiszékeny Dezső szocialista országgyűlési képviselőt a Fővárosi Ítélőtábla hétfőn kihirdetett másodfokú határozatával.

A vád szerint Hiszékeny Dezső – aki 2014 óta szocialista országgyűlési képviselő – 2013-ban, XIII. kerületi alpolgármesterként ötmillió forint kenőpénzt kért azért, hogy egy önkormányzati tulajdonban lévő üzlethelyiség bérleti jogát egy vállalkozónak adja.

A politikus mindvégig tagadta bűnösségét, maga kérte mentelmi joga felfüggesztését a parlamenttől, az eljárást pedig törvénytelennek, koncepciósnak nevezte. És arra hivatkozott, hogy olyan elváltozás van a kisujján, ami miatt ötmillió forintot nem is tudott volna mutatni a kezével, legfeljebb csak négy és felet.

©

Az első fokon eljáró Fővárosi Törvényszék tavaly áprilisban bizonyítottság hiányában felmentette a politikust a vesztegetés vádja alól.

Az ügyészség első fokon többéves letöltendő börtönbüntetést, másodfokon pedig az elsőfokú eljárás megismétlését indítványozta, ugyanakkor a vádlott és védője felmentést kért.

Az ítélőtábla hétfőn "alapvetően helyes indokai alapján" lényegében helybenhagyta a törvényszék korábbi, elsőfokú felmentő rendelkezését.

Az ügy másodrendű vádlottját a törvényszék felfüggesztett szabadságvesztésre és egymillió forintos pénzbüntetésre ítélte befolyással üzérkedés miatt, ezt másodfokon, hétfőn szintén jogerőre emelte az ítélőtábla. Ezzel kapcsolatban a táblabíróság tanácselnöke arra mutatott rá: az eljárás adataiból nem következik, hogy az alpolgármester tudott volna a másodrendű vádlott cselekményéről.

A másodfokú határozathirdetést követően a korrupciós vádak alól felmentett ellenzéki politikus kamerák előtt úgy fogalmazott: az ügyészségi hajtóvadászat véget ért, az ügyészség alaptalanul vádaskodott ellene, bebizonyosodott, hogy nem kért vesztegetési pénzt és visszautasította a vesztegetési kísérleteket.

"Ez az eljárás rossz fényt vett az ügyészségre" –jegyezte meg a szocialista országgyűlési képviselő.