Orbán az életükért küzdők harcára készítette fel embereit Visegrádon

Orbán az életükért küzdők harcára készítette fel embereit Visegrádon

Utolsó frissítés:

Joó Hajnalka Szerző:

Joó Hajnalka
Joó Hajnalka
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A belső feszültségek lezárására és minden eddiginél keményebb választási kampányra intette a Fidesz és a KDNP képviselőit a kormánypártok évadnyitó frakcióülésén Orbán Viktor – tudta meg a hvg.hu. A kampány alaphangját a miniszterelnök szerint az határozza majd meg, hogy a Jobbik és az MSZP sem a győzelemért, hanem a fennmaradásáért fog küzdeni.

A hadseregét eligazító főkapitányéhoz hasonlították a miniszterelnök szerda esti, a kormánypárti frakciók előtt mondott beszédét a hvg.hu által megkérdezett képviselők.

Orbán Viktor a Fidesz és a KDNP szerdán kezdődött, háromnapos visegrádi frakcióülésének nyitányaként tartott csak belső felhasználásra szóló helyzetértékelést, amelynek legfőbb üzenete a résztvevők beszámolói szerint az volt, hogy megindult a visszaszámlálás, mostantól mindenkinek maximálisan a választási felkészülésre kell koncentrálnia.

Állandó kampánnyal próbálják magasan tartani a népszerűségüket
©

A miniszterelnök arról beszélt, hogy bár egy évvel a választások előtt összességében magasabb a Fidesz támogatottsága, mint 2013-ban (sőt, mint bármikor korábban), ez nem csak előny, hanem veszély is. A magas támogatottsági mutatókat nagyon nehéz ugyanis még egy évig fenntartani, az ellenzék pedig már egy minimális, pár százalékos csökkenést is a kormánypártok népszerűségének zuhanásként, a választói bizalom megvonásaként interpretálhat.

Nem akar több belső feszültségről hallani

A népszerűség fenntartása érdekében a miniszterelnök arra kérte a képviselőket: zárják le az esetleges belső, pártbeli feszültségeket. Választás előtt minden kommunikációs hiba, minden kiszólás többszörösen megbosszulja magát – intett a résztvevők szerint a kormányfő.

Orbán szerint az ellenzéknek azért kell küzdenie, hogy a borítékolt vereséget túl tudják élni
©

Orbán Viktor arra is figyelmeztette a frakciótagokat, hogy minden korábbinál durvább és kiélezettebb kampányra számítsanak: a jövő évi választáson szerinte ugyanis nemcsak az lesz majd a tét Jobbik és az MSZP számára, hogy legyőzik-e a Fideszt, hanem hogy a saját pártjuk túlélje, hogy immár többedszerre sem sikerül teljesíteniük ezt.

A miniszterelnök szerint a Fidesznek összességében nincs miért félnie: az MSZP láthatóan nem tud túllendülni saját, évek óta tartó belső válságán, a Jobbiknak pedig az erőltetett néppártosodással és a cukiságkampánnyal sem sikerült áttörést elérnie a támogatottságában. Az egy hónapja színre lépett, olimpiaellenes aláírásgyűjtése lezárulta után párttá alakulást tervező Momentum Mozgalomra a miniszterelnök állítólag nem tért ki beszédében. (Magáról az olimpiaellenes kezdeményezésről, illetve annak kezeléséről a frakcióülés egy későbbi szakaszában beszélt a miniszterelnök, erről szóló cikkünket itt olvashatja.)

Akar egyáltalán a Fidesz újra nyerni?

A résztvevők szerint először értetlenség, aztán viszont taps fogadta Orbán Viktor képviselőkhöz intézett kérdését, amelyben provokatívan arra várt választ: akar-e egyáltalán a Fidesz két győzelem és nyolc év kormányzás után még egyszer választást nyerni? A kérdést végül – mintegy motivációs célként – maga válaszolta meg: szerinte a munkahelyteremtéstől a demográfiai helyzet javításán át a családtámogatások bővítéséig a kormányzás csaknem minden területén bőven maradt munka a következő négy évre is.

Orbán Viktor szerint a Fidesz az egyetlen esélye (Visegrádról ezt az egy képet adta ki a kormányfői imázscsapat)
©

Orbán lelkesítésképpen azt is hozzátette: csak az ostoba sportriporterek találták ki, hogy az esélyesség bénítóan hat a teljesítményre. Ez hülyeség – mondta Orbán –, láthatóan az esélytelenség hat bénítóan.

A belpolitikai helyzetértékelésen túl a miniszterelnök a globális világrend átrendeződéséről és a múlt heti évértékelőjében is említett kihívásokról beszélt a képviselőknek, lényegében megismételve az akkori listát, miszerint a migránsügyben megkezdett harc folytatása, a rezsicsökkentés, a munkahelyteremtés és a nemzeti adópolitika Brüsszellel szembeni megvédése, valamint a külföldi pénzen működő szervezetek befolyása elleni küzdelemről szól majd a következő másfél év.

Hozzászólások