Középkeresztet kapott, aki Bayer Zsoltot állami kitüntetésre javasolta

Középkeresztet kapott, aki Bayer Zsoltot állami kitüntetésre javasolta

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Magyar Érdemrend Középkereszt polgári tagozata kitüntetést vehette át augusztus 20-a alkalmából Nagyné Pintér Jolán – szúrta ki a HVG. Ő volt az, akinek a felterjesztése alapján a kormányközeli publicista, Bayer Zsolt – az indoklás szerint mint elismert Gulag-kutató – egy évvel ezelőtt lovagkeresztet kapott.

Nagynét a IV. kerületi önkormányzat hivatalos lapja pár éve úgy mutatta be, hogy „a lacikonyhát működtető Jolikát mindenki ismeri az újpesti piacon”, ő maga pedig a lapnak arról beszélt, hogy a legnehezebben a lángossütést tanulta meg. Édesapja, Pintér Károly és édesanyja, Rohr Magdolna is Gulag-rab volt, ezért is vállalt szerepet a Gulagokban Elpusztultak Emlékének Megörökítésére Alapítványban.

Bayert tavaly az alapítvány elnökének, Stark Tamásnak a megkerülésével terjesztette fel a kitüntetésre. A történész elnök a lemondásával tiltakozott, hangot adva annak, hogy Bayert érdemtelennek tartja a kitüntetésre.

„Jolika” utóbb azt mondta, hogy cselekedete morálisan helytelen volt, de nincs lelkiismeret-furdalása, „mert aki beszél a Gulagról és ráirányítja a figyelmet az ott történt sorstragédiákra, borzalmakra, az számomra mindennél többet ér”.

Ma pedig már ő az alapítvány vezetője.

Bayer kitüntetése miatt 112 korábbi kitüntetett tiltakozott, közülük hatvanhatan visszaküldték lovagkeresztjüket Áder János államfő hivatalának.

Hozzászólások