Bekérették Szijjártóék az amerikai ügyvivőt Trumpék újságíró-pályázata miatt

Bekérették Szijjártóék az amerikai ügyvivőt Trumpék újságíró-pályázata miatt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A magyar kormány a választások előtti politikai beavatkozásnak tekinti az amerikai külügyminisztérium pályázati felhívását. Az amerikai külügytől azonban közölték, hogy csak jövő májusban, a választások után fizetnék ki a támogatásokat.

Bekérették a Külügyminisztériumba az amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivőjét, miután kiderült, hogy a Trump-kormány csaknem 200 millió forinttal támogatná a független vidéki sajtót Magyarországon – tudta meg az RTL Híradó.

A 24.hu hétfőn írta meg: Debrecenben már szól Andy Vajna rádiója, a Rádió 1, de a kormánybiztos cége megvette a konkurenciát, a Best FM-et is, éppen akkor, amikor kiderült, hogy a város leghallgatottabb rádiójának meghosszabbította a Médiatanács a frekvenciaengedélyét. Iparági szakértők szerint piacfoglalás miatt vette meg a Best FM-et Vajna.

David Kostelancik, az amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivője egy október 17-i rendezvényen a kormányközeli vállalkozók éppen ilyen piacszerzését kritizálta. Azt mondta: a kormány szövetségesei fokozatosan ellenőrzésük alá vonták a médiapiacot, anélkül, hogy ez ellen a monopóliumok elleni szabályozó testület tiltakozott volna.

Az ideiglenes ügyvivőt még aznap este bekérette a külügyminisztérium. Ez a diplomáciában tiltakozásnak számít – magyarázták a tudósításban.

David Kostelancikot azóta még egyszer bekérették az RTL Híradó szerint, a magyar kormány az amerikai külügyminisztérium honlapján megjelent pályázati felhívás ellen tiltakozott ezúttal. A Trump-kormány akár 700 ezer dollárt, vagyis átszámítva körülbelül 188 millió forintot szánna a független vidéki média támogatására.

Az RTL Híradó megkereste az ügyben a Külgazdasági és Külügyminisztériumot. A tárca írásban azt válaszolta: magyarázatot kértek az ügyvivőtől a magyar médiának szánt pénzről. A lépést a választások előtti politikai beavatkozásnak tekintik.

Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője is ugyanezt mondta. Szerinte az Egyesült Államok egy hasonló támogatást megakadályoznának, ez egy olyan újabb beavatkozási kísérlet a magyar politikába, amelyet az amerikai politikai elit külföldiek számára nem engedne meg, jöjjön a pénz bárhonnan is.

Az amerikai külügyminisztérium szerint a támogatást csak jövő májustól, a 2018-as országgyűlési választások után utalnák. A pénzt a vidéki, tényalapú újságírás támogatására szánják. Világszerte, több mint száz országban támogatják a sajtószabadságot. Az Egyesült Államok több alkalommal, nyilvánosan és zárt ajtók is kifejezte aggodalmát a magyar sajtó állapota miatt – tették hozzá.