Kósa-közeli angoltanárnál landolt több mint 400 millió agrártámogatás

Kósa-közeli angoltanárnál landolt több mint 400 millió agrártámogatás

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Csak tavaly több százmillió, főleg uniós támogatás jutott Horváth István államtitkár angoltanár felesége cégének „sertéságazat fejlesztésére” - írja a Népszava. A lap szerint még csak nyomát sem találni annak, hogy a cég 2011-es alapítása előtt is foglalkozott volna mezőgazdasággal.

A lap azt írja, Horváth István korábban a sertésprogramért felelős miniszteri megbízottként volt ismert, ma pedig a Magyarországi Sertéstenyésztők és Sertéstartók Szövetségének (MSTSZ) elnöke. Ez az a szervezet, jegyzi meg a Népszava, amelynek elnöke, Horváth nemrég kiállt felettese, Kósa Lajos édesanyja mellett, miután a 82 éves asszony hirtelen 123 milliós állami támogatással lett gazdagabb.

A Népszava szerint Horváth felesége cége, a 2011-ben Nagydorogon megalapított Bikácsi Agrár Kft. néhány év alatt támogatásból és hitelből több mint 800 millió forintnyi tőkéhez jutott, eszközállománya pedig hússzorosára nőtt.

Horváth azzal indokolta a sikereket, hogy a családja állítása szerint évtizedek óta foglalkozik állattartással, csakhogy a lap szerint Horváth agrárvégzettsége ellenére korábban ruhakereskedelemből élt, és angoltanár feleségének sem volt sokáig mezőgazdasági érdekeltsége.

A cég nemrég újabb támogatáshoz jutott, 109 millió forint, főleg uniós támogatást kaptak „sertéságazat fejlesztésére”. Ezzel az összeggel együtt csak tavaly bő 400 millió forint állami és uniós támogatásban részesült az alig hatéves cég - írta a lap.

Hozzászólások