Köves Slomó akár Mészáros Lőrinccel is üzletelne

Köves Slomó akár Mészáros Lőrinccel is üzletelne

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Az elmúlt években látványosan gyarapodott az EMIH ingatlanvagyona, miközben a rabbi a Fidesz közelébe sodródott. A vagyon gyarapodásáról Köves a HírTV Alinda című műsorában azt mondta, erre tulajdonképpen büszke és örül neki. Köves Slomó azt mondja, a Fidesz-KDNP-nek is vannak antiszemita tagjai.

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközösség (EMIH) vagyongyarapodásáról az e heti Magyar Narancs írt átfogó cikket címlapsztorijában. Kiderül, hogy a Munkáspárt egykori Baross utcai székháza ingyen került a közösséghez, a felújítás alatt álló épület postaládájáról pedig leolvassák, milyen cégek vannak feltüntetve. Például a hitközség nyomozó és személyvédelmi (!) cége, a Shomer Kft. a kóser élelmiszerboltot működtető Kóser Piac Kft., a Zsigmond Király Egyetem üzemeltetőjét megvásárló Maimonidész Kft. vagy épp a mádi zsinagógát felújító Rabbiház Kft. A lap leírja azt is, hogy az EMIH cégbirodalmának székhelyére egy ciprusi offshore cég közel 800 milliós jelzálogát is bejegyezték.

Veiszer Alinda műsorában a rabbi erről azt mondja, örül a vagyongyarapodásnak, és büszke rá, mert ez is egy rabbi feladata. Arról, hogy a Fidesz-kormány a Mazsihisz ellenében az EMIH-t emeli fel, Köves azt mondta, sokkal több pénzt kap a Mazsihisz az államtól, azt pedig természetesnek tartja, hogy egy zsidó közösség keresi a szövetségeseit, hogy kivel tud együttműködni. „De itt sokkal többről van szó, mint egy kormányváltásról.”

A Jobbikról azt mondta, ettől a párttól egy vezetőnek meg kell védenie közösségét, ugyanis a szélsőséges párt gyűlöletben és antiszemitizmusban született. „Ez a párt konkrét veszélyt jelent a zsidóságukat nyíltan megélők számára.” Azonban azt mondta, a Fidesz-KDNP-nek is vannak antiszemita tagjai, miután a műsorvezető több fideszes politikustól is antiszemita mondatokat idézett. Arról, hogy Köves Hollik szórólapján szerepelt, azt mondta, nem tudna más pártot mondani, akikkel együtt tudna működni, márpedig valaki kell.

A Soros-kampányról azt mondta, gyűlöletkampány, ami emberileg zavarja. „A megjelenési formája elszomorít és visszataszít.” De nem gondolja, hogy a kampány ellen úgy lehet a leghatékonyabban fellépni, ha azt egyből antiszemitizmusnak nevezzük, mert nem is az.

A műsor végén megkérdezték Kövest, üzletelne-e Mészáros Lőrinccel, ha az hasznos lenne közössége számára. Ez a kérdés még nem merült fel benne, így nem is tudott rá először válaszolni, végül azt mondta:

Én zsidó forrásokból és filozófia-etikai tanulmányaimból levezetve azt gondolom, igen, mert egy tranzakció a tranzakcióról szól, nem a személyekről.

A teljes adást pénteken 23:05-kor nézhetik meg a HírTV-n. Lesz szó az adásban a Jobbik néppártosodásáról, emlékezetpolitikáról, Trumpról és Horthy Miklósról is. Elárulja azt is, mit tett akkor, amikor megverték és mit gondol a Mazsihiszről.

Hozzászólások