szerző:
Tetszett a cikk?

Kitört a szappan-gate a IX. Kerületi Molnár Ferenc Kéttannyelvű Általános Iskolában: a szülők szerint nem tudnak kezet mosni a gyerekek, mert még az influenzaszezonban sem telt szappanra az iskolának. Legalábbis ezt a tájékoztatást kapták az iskola vezetésétől, utólag viszont a Klebelsberg Központ illetékese egyszerűen letagadta a problémát, szerintük folyamatosan biztosítják a gyerekeknek az alapvető tisztálkodás feltételeit. Az egyik szülő erre bement az iskolai mosdókba, és telefonjával felvette, mi a valóság.

Úgy tűnik, Ferencvárosban generális problémát kezd jelenteni a szappanhelyzet, hétfőn a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és az Együtt lopott be szappanokat és WC-papírt IX. kerületi kórházakba. Közben viszont több hete készült egy elsőre egyszerűnek tűnő anyagunk arról, hogy a Molnár Ferenc Kéttannyelvű Általános Iskola felsős mosdóiban nem tudnak kezet mosni a gyerekek, mivel névtelenséget kérő szülők szerint innen is hiányzik az alapvető tisztálkodási szer.

Egyikük elmondása szerint míg alsó tagozatba járt a gyerekük, természetes volt, hogy az alapvető higiéniai és mindennapi dolgokról a szülőknek kell gondoskodni. „Mi szülők vittük be nemcsak a szappant, de a WC-papírt és a szalvétát is. Utána onnan, az osztályteremből kell kivinniük magukkal a folyékony szappant a gyerekeknek, ha WC-re kell menniük. Ez sem ideális, hogy rájuk van bízva, hiszen egy ekkora gyereknek azért nem mindig jut ez eszébe” – magyarázta.

„De nincs mivel, Mami”

Amikor viszont felső tagozatba léptek a gyerekeik, már ez az opció sem volt működőképes a gyakorlatban. „Ott más rendszer van, hiszen nincsenek annyit a teremben, illetve szünetben ki kell menniük. Vagyis még ha mi szülők be is vinnénk, életszerűtlen, hogy futkossanak a flakonnal, vagy ezért visszamenjenek az udvarról” – magyarázta a szülő, aki azt nehezményezi, hogy még csak nem is szóltak nekik. Akkor derült ki számukra a probléma, amikor tél elején sokan lebetegedtek az influenzaszezonban, volt olyan nap, hogy az osztályukból csaknem 20 gyerek hiányzott. „Szerencsére a miénk nem kapta el, mondtam neki, hogy minden egyes szünetben alaposan mosson kezet. Akkor mondta, hogy de hát nem tud, mert nincs is szappan” – mesélte.

Beszélt más szülőkkel is, a gyerekek szerint már szeptember óta nincsenek feltöltve a felső tagozatos mosdók szappanadagolói. „Megtörölni sem tudják mibe a kezüket, mert kéztörlő sincs, de a szappan azért még alapvetőbb lenne. Ekkor szóltunk az igazgatónak, mire először azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a tankerület nem ad rá pénzt, illetve a gyerekekre fogták, hogy túl sokat fogyasztanak belőle, pazarolnak” – mondta a szülő.

Ez után kerestük meg először a Molnár Ferenc Kéttannyelvű Általános Iskola igazgatóját, Török Alfrédot, majd még csak nem is reagált kérdésünkre, másodjára ugyanazt a levelet már a fenntartó Klebelsberg Központ terület szerint illetékes Belső-pesti Tankerületi Központnak is elküldtük.

Szó sincs arról, hogy a higiénián spórolnának

Mire gyorsan befutott a válasz, csakhogy ebben magyarázat helyett teljes egészében tagadták, hogy a gyerekeknek ne lenne mivel kezet mosniuk az iskolában. „Sokadik alkalommal kényszerülünk annak bizonygatására, hogy az intézményeink rendelkeznek a szükséges anyagi feltételekkel, szó sincs arról, hogy a higiénián spórolnánk. A Belső-pesti Tankerületi Központ gazdálkodása stabil, a fenntartásában lévő intézmények működése zavartalan. A tankerületi központ összes intézményében, így a IX. Kerületi Molnár Ferenc Kéttannyelvű Általános Iskolában is – a kézmosáshoz szükséges szappan, és minden egyéb eszköz, amely egy iskola működéséhez szükséges – biztosított volt eddig is és a jövőben is. A tankerületi központ intézményeiben a tisztálkodó- és tisztítószer készletek folyamatos biztosításáról a szükségleteknek megfelelően az erre szakosodott, szerződött cégek gondoskodnak a tanév teljes időtartama alatt” – állították.

Sőt, még azt is megjegyezték, mennyire „sajnálatos”, hogy az intézmény működésével kapcsolatban „egy ilyen hallomáson alapuló hír élvez prioritást, nem pedig az ott folyó szakmai munka”. A tankerületi központ „mindent megtesz a minőségi oktatás feltételeinek biztosítása érdekében” – tették hozzá. Márpedig a „kisgyermekek számára különösen fontos a helyes tisztálkodási, kézmosási rutin elsajátítása, amelyre a pedagógusok kiemelt figyelmet fordítanak az intézményben”.

A tankerület levelét továbbítottuk a panaszt tevő szülőknek, akik annyira felhúzták magukat az egészet helyből meghazudtoló válaszon, hogy aznap az iskolában videóra vették az összes felső tagozatos mosdóban, mi a helyzet szappan-ügyben:

Még jó, hogy a helyes tisztálkodás érdekében folyamatosan biztosítják ennek feltételeit a ferencvárosi iskolában, ahol egyébként a szülők elmondása szerint előszeretettel rendeznek különféle protokollrendezvényeket. Alig pár napja például a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára, a fideszes képviselő Zsigó Róbert itt tartott sajtótájékoztatót pont a tudatos élelmiszervásárlás és az ételpazarlás megakadályozásának fontosságáról.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!