Csaknem 200 menedékkérő kapott státuszt itthon február végéig

Csaknem 200 menedékkérő kapott státuszt itthon február végéig

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Ha kicsit belehúznak, túlteljesíthetik a tavalyi befogadást.

A Bevándorlási és Állampolgársági hivatal friss statisztikája szerint az év első két hónapjában 191 menedékkérő kapott valamilyen státuszt Magyarországon. Döntő többésgük, 168 ember oltalmazottit, 11embert menekültnek, 12 embert pedig befogadottnak ismertek el. 204 kérelmet utasítottak el, 82 esetben szünetették meg az eljárást. Döntő többségében afgánok adtak be kérelmet (számuk az év első két hónapjában 102 volt), aztán jöttek az irakiak (84), végül a szírek (22). Az a statisztikákból nem derül ki, hogy végül milyen arányban kapnak letelepedési engedélyt a különböző országból érkező kérelmezők.

Mind az oltalmazotti, mind a menekültstátusz a magyar állampolgárokkal egyenlő jogokat biztosít, a menekültstátuszt nehezebb megszerezni. Oltalmazotti státuszt az kaphat, aki menekültstátuszra nem jogosult, de ha visszatérne hazájába, veszélyben lenne az élete. Az oltalmazotti státuszt háromévente felülvizsgálják. A befogadotti státusz csak tartózkodási engedélyt jelent.

Tavaly volt óriási botrány, mikor kiderült, a kormány 1300 menedékkérőt fogadott be úgy, hogy a kormányzati kommunikáció ezzel teljesen szembe ment.

Hozzászólások