Óriási sürgés-forgás volt az ukrán-magyar határon vasárnap

Óriási sürgés-forgás volt az ukrán-magyar határon vasárnap

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Rengeteg, nem itthon élő kettős állampolgár voksolt listára és egyéni jelöltre is az ukrán és a szerb határnál. Az RTL Klub stábja ott volt, a Házon Kívül című műsorban pedig megmutatják, mit látnak.

Kispalád választókorú lakosainak a száma a választás előtt hirtelen közel a háromszorosára. Az egyik közeli ház tulajdonosa szerint a fideszes polgármester asszony ígért állandó közmunkát a feleségének, ha bejelentenek több mint 100 ukrán magyar állampolgárt a házukba. Azt mondják, alig laknak olyanok a faluban, akik bizonyos előnyökért vagy pénzért cserébe ne jelentettek volna be határon túl élő embereket a házukba. Csak ők nem merik például megmutatni, hány választási értesítőt postáztak a címükre.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 88 település van, Adorján Béla, a Jobbik ottani képviselőjelöltje szerint legalább kétharmadukba több ezer olyan ember ment szavazni vasárnap, akik valójában a határ túlsó oldalán élnek.

Tiszabecsnél, az ukrán-magyar határon is megnövekedett a forgalom, jönnek-mennek a furgonok. kisbusz például alig lépte át a határt, pár perc múlva már Ukrajna felé suhan vissza. De sokan jöttek gyalogosan. Egy idős úr például Tiszakeresztúrról, egy kis kárpátaljai faluból érkezett a feleségével. Szabolcs Szatmár Bereg Megye 4-es számú választókörzetében több mint 62 százalékkal győzött a jelenlegi kormánypárti képviselő.

De a szerb-magyar határnál is hasonló volt a helyzet. Csátalján azt beszélték, hogy maga a polgármester „biztosít” állandó lakcímet vajdasági magyaroknak. A háziorvosi szolgálati lakásba például 16-an vannak bejelentve, maga a fideszes polgármester is, de a védőnői szolgálati lakás is hasznosul: itt 10-en laknak.

(via RTL Klub)

Hozzászólások