Sargentini-jelentés: A Néppárt nem ad utasítást a szavazáshoz, de Weber megszavazza

Sargentini-jelentés: A Néppárt nem ad utasítást a szavazáshoz, de Weber megszavazza

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Nem függesztették fel a Fidesz európai néppárti tagságát, a szerdai szavazáshoz pedig nem adnak utasítást, de Manfred Weber maga igennel fog szavazni a jelentésre.

Úgy tudjuk, a Fideszt is a soraiban tudó Európai Néppárt (EPP) képviselőcsoportja nem ad utasítást a Magyarországot elítélő Sargentini-jelentésről szóló szerdai szavazáshoz.

Az Európai Parlament kedden délután tárgyalta Strasbourgban a Sargentini-jelentést, a amely szerint Magyarországon fennáll a veszélye az európai értékek súlyos és módszeres megsértésének, s ezért indokolt lehet a hetedik cikk szerinti eljárás megindítása.

Manfred Weber
©

A Fideszt is a soraiban tudó Európai Néppárt frakciója a Sargentini-jelentés európai parlamenti vitája után ült össze, a vitában pedig a képviselőcsoportot vezető Manfred Weber sem állt ki egyértelműen Orbán mellett és azt mondta, ha a magyar kormány nem akarja megoldani a kérdéseket, akkor a 7-es cikkely szerinti "párbeszédre" lehet, hogy szükség van. A vita során több néppárti képviselő is a magyar kormánnyal szemben foglalt állást, a baloldali és liberális képviselők pedig azt kérték Weberéktől, hogy ne támogassák a Fideszt és Orbánt, hanem szavazzák meg a jelentést.

Weber a vitában azt ígérte, hogy a frakció az esti ülésen fog dönteni arról, hogy hogyan szavaznak szerdán a Magyarországot elítélő jelentésről, ám úgy tudjuk, a Néppárt végül nem ad utasítást a képviselőinek.

A frakcióülésről kijövet Orbán Viktor csak annyit mondott:

Meg akarjuk nyerni az EP-választást és az Európai Néppárttal együtt meg is fogjuk.

Manfred Weber a frakcióülés utáni sajtótájékoztatóján azt mondta, őszinte vitát folytattak a magyar miniszterelnökkel az ülésen. Mint mondta, az EU értékei számukra nem képezik vita tárgyát, de két pont az igazán fontos számukra: az egyik a civil szervezetek és a civil társadalom, a másik a tudomány szabadsága és a Közép-Európai Egyetem (CEU) elleni támadás.

©

Weber szerint a fő kérdés az, hogy ezek rendszerszintű jogsértéseknek számítanak-e, és indokolják-e a 7. cikkely szerinti eljárás megindítását, de erről nem sikerült megegyezniük, ezért úgy döntöttek, hogy a néppárti frakció tagjai mind szabadon voksolhatnak.

Maga Weber azonban úgy döntött, hogy támogatni fogja a Sargentini-jelentést és igennel szavaz a 7. cikkely szerinti eljárás megindítására,

mert nem látta a magyar kormány kompromisszumkészséget az említett két kérdésben. Hozzátette, hisz a dialógusban és folytatni kívánja a párbeszédet a magyar kormánnyal.

Weber hozzátette, ha a szerdai szavazáson meglesz a jelentés elfogadásához szükséges többség, akkor azt várja, hogy már a következő, salszburgi EU-csúcson kerüljön az Európai Tanács napirendjére a 7. cikkely szerinti eljárás ügye, de azt is mondta, hogy nem spekulál a szerdai eredménnyel kapcsolatban. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az Európai Néppárt számára is a következő lépés a párbeszéd.

Az MSZP és a DK is jelezte már, hogy képviselőik meg fogják szavazni a jelentést, a Fidesz pártcsaládjához tartozó német CDU/CSU azonban szintén azt közölte, hogy nem ad utasítást az EP-képviselőinek a szavazáshoz. Az LMP azt jelezte, EP-képviselőjük nem lesz jelen a szavazáson. A Párbeszéd képviselője, Jávor Benedek ellenben megszavazza majd a jelentést szerdán.

A Sargentini-jelentés körül kirobbant botrányról itt olvashatnak további részleteket.

Hozzászólások