Garancsi repteti Orbánt a luxusmagángépen

Garancsi repteti Orbánt a luxusmagángépen

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Havasi Bertalan szerint a Vidi-tulaj viszi a miniszterelnököt a luxusrepülőn, Pócs János fideszes képviselő szerint azonban más lehet a háttérben.

Ahogy korábban az Átlátszó oknyomozó cikke alapján megírtuk, egy luxusjacht és egy luxus-magánrepülő feltűnően gyakran fellelhető ugyanazon a helyen, s míg az előbbin kormányközeli figurák, az utóbbin Orbán Viktor utazott már.

A miniszterelnököt a lap munkatársai le is fotózták, amikor a Mol Vidi FC Ludogorec elleni Bajnokok Ligája-meccsről érkezett haza még július 25-én.

A Népszava az Átlátszó cikkének megjelenése után ezzel kapcsolatban megkereste a Miniszterelnöki Sajtóirodát, ahonnan Havasi Bertalan, a szervezet vezetője ezt a választ küldte:

Orbán Viktor a Mol-Vidi FC minden mérkőzésére el szokott menni. Az utazások során a focicsapat tulajdonosának vendége, és ugyanolyan módon utazik, mint a Mol-Vidi FC többi vendége. Ez eddig is így volt, és ezután is így történik majd. Mindez a magyar adófizetőknek egyetlen forintjába sem kerül.

A lap megjegyzi: Havasi arról nem tett említést, hogy a klub tulajdonosának, Garancsi Istvánnak több cége is állami megrendelések sokaságát kapja, és a Vidi is adóforintok millióihoz jut hozzá a tao-rendszeren keresztül.

Korábban Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes elhíresült rénszarvasvadászatai után vetődött fel a kérdés, szerepeltetnie kellett volna-e képviselői vagyonnyilatkozatában a politikusnak a svédországi utakat. Akkor a Magyar Nemzet birtokába olyan dokumentumok kerültek, amelyek szerint a kirándulások költségeit minden alkalommal Farkas József szállodatulajdonos fizette. Farkas érdekeltségei uniós és egyéb pályázatokon is jól szerepeltek.

Később Semjén arra hivatkozva mondta, hogy az utakat nem kellett feltüntetnie a nyilatkozatban, hogy nem képviselőként, hanem az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnökeként hívták meg.

A hvg.hu munkatársa Pócs János Fidesz-képviselőt kérdezte Orbán magánrepülő-használatáról. Az Átlátszó szerint a repülő üzemeltetési költsége 1,5-3 millió forint óránként. A miniszterelnöknek a vagyonbevallása szerint még az alacsonyabb összeg sem jönne ki a megtakarításából.

Pócs először arról beszélt, hogy nemrég hivatalos ügyben ő is járt külföldön egy nagy értékű, ám nem magánrepülőgéppel. Aztán azt mondta,

a miniszterelnök tett már annyit az asztalra, hogy ez egy bagatell kérdés.

Azután azzal próbálta meg elütni a kérdést Pócs, hogy "nem venné ki jól magát, ha biciklivel ment volna, vagy robogóval" a kormányfő a focimeccsre. Végül abban maradt a kollégánkkal, hogy "lehet, hogy valamelyik családtagja meghívta".

Hozzászólások