Körbemószerolás: nem is kérték, mégis a Fidesz jelöltje szónokolt a gyerekeknek

Körbemószerolás: nem is kérték, mégis a Fidesz jelöltje szónokolt a gyerekeknek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Gergely Zsófia

Felesleges szépíteni: a XV. kerületi időközi polgármester-választás fideszes jelöltje és a tankerületi igazgató egymást hazudtolja meg abban a kérdésben, mégis hogyan tarthatott beszédet László Tamás egy iskolai tanévnyitón. A politikus szerint a Klik illetékese kérte fel erre, aki viszont azt válaszolta a hvg.hu-nak, hogy ő a kerület korábbi polgármesterét/jelenlegi országgyűlési képviselőjét, Hajdu Lászlót kérte arra, hogy ünnepi beszédet tartson.

Ahogy megírtuk, 200 ezer forint bírság megfizetésével büntették László Tamást, amiért az időközi polgármester-választás Fidesz-KDNP-s jelöltjeként a helyi Kontyfa Középiskola, Szakiskola és Általános Iskola tanévnyitóján beszédet mondott. Ezzel megsértette a választási eljárásról és a nemzeti köznevelésről szóló törvényt is. A bírság elleni fellebbezésében szúrtuk ki, hogy László Tamás arra hivatkozott: őt az Észak-Pesti Tankerületi Központ igazgatója kérte fel a beszéd tartására.

Úgyhogy megkerestük Kovács Katalin tankerületi igazgatót a kérdéssel, mégis milyen minőségben és indokkal hívta meg a fideszes politikust a diákok rendezvényére, amiből ráadásul választási jogsértés sült ki.
A tankerületi igazgató válasza erre az volt, hogy egyrészt többeket meghívott „a kerületi tanévnyitó ünnepségre a kerület hagyományait szem előtt tartva”, méghozzá:

  • a kerület jelenlegi országgyűlési képviselőjét, Hajdu Lászlót
  • a kerület korábbi országgyűlési képviselőjét, László Tamást,
  • a kerület vezetése részéről Németh Angéla polgármesteri tisztséget betöltő alpolgármestert.
A meghívottak közül a kerület jelenlegi országgyűlési képviselőjét, Hajdu László urat kértem fel a tanévnyitó beszéd megtartására, amit a képviselő úr elfogadott – tette hozzá a tankerületi igazgató.
Így csak két verzió lehetséges:
  • az állami oktatási szerv illetékese nem mond igazat, utólag letagadja, hogy felkérte beszédet tartani a fideszes jelöltet, amivel hozzásegített egy bírságot érő választási szabálysértéshez,
  • László Tamás nem mond igazat, nem is kérték fel, csak meghívták az eseményre.
Mindkét esetben kérdés, akkor mégis hogyan/miért pattant ki a diáktömeg elé és szónokolt – a résztvevők szerint kifejezetten hosszan – a gyerekeknek.
Nem érti a történteket, de a tankerületi igazgató válaszát sem a szintén jelen lévő Németh Angéla, aki egy civil szervezet jelöltjeként, baloldali pártok támogatásával indul a most vasárnapi polgármester-választáson. „21 éve dolgozom a kerületben, de nem emlékszem olyanra, hogy szokás lett volna a korábbi ciklus országgyűlési képviselőjét meghívni a kerületi iskolai tanévnyitóra, miért is kellene” – mondta.
„László Tamás pillanatnyilag egy állampolgár, nincs más hivatalos pozíciója, ami miatt felszólalhatna egy oktatási intézmény rendezvényén. Más kerületekben a polgármester szokott a kerületi tanévnyitón beszélni, én pedig annak ellenére ezt nem tehettem, hogy Hajdu László lemondása óta én vagyok a polgármesteri jogkörben eljáró alpolgármester” – tette hozzá. Németh Angéla ezért elfogadhatatlannak tartja, hogy Hajdu mellett – ezek szerint tisztázatlan módon – mégis László Tamás indította a diákok tanévét.
Az ezek szerint önjelölt szónok: László Tamás
©
Hozzászólások