Ítéletidő: most kiderül, mennyire rettegnek a bírák Handó Tünde hatalmától

Ítéletidő: most kiderül, mennyire rettegnek a bírák Handó Tünde hatalmától

Utolsó frissítés:

Pálmai Erika Szerző:

Pálmai Erika
Pálmai Erika
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Fokozott biztonsági előírások mellett, az előzetesen tervezettnél egy nappal később, kedden választják meg az Országos Bírói Tanács hiányzó négy tagját és az új póttagokat. Ez pedig új fejezet kezdetét jelentheti Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke és a bírói karon belüli bírálói küzdelmében.

Sikerült- e a totális megfélemlítés? – a hvg.hu bírósági forrásai szerint ez a tétje az Országos Bírói Tanács (OBT) jövő kedden esedékes, a Néprajzi Múzeumba meghirdetett póttagválasztásának. A hírek szerint az elmúlt hónapok arra utalnak: az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke, Handó Tünde nagyon szeretné, ha ezúttal nem ismétlődne meg az év eleji „fiaskó”, nevezetesen az, hogy a kritikusai kerüljenek többsége az őt ellenőrző testületbe. És tény, ezúttal ez össze is jöhet – legalábbis erre utal a tagokat választó küldöttek névsora.

A hvg.hu birtokába jutott dokumentum szerint ugyanis a listán erősen túlreprezentáltak a különböző szintű igazgatási vezetők. Márpedig ők azok, akik Handó kinevezési jogkörébe tartozó vezetők, vagy az ő kinevezettjeik. Az egyes bíróságokon megválasztott elektorok között van Balla Lajos, a Debreceni Ítélőtábla elnöke és a pécsi, fővárosi, illetve a debreceni ítélőtábla elnökhelyettese is. Igencsak beszédes, hogy elektor lett a szombathelyi, győri, tatabányai, kaposvári, szekszárdi, veszprémi, egri, miskolci, debreceni, szegedi, kecskeméti, pécsi, debreceni törvényszék elnöke, több elnökhelyettes, valamit további 13 járásbírósági elnök is. Ők azok, akiknek a többi, alájuk beosztott bíróval együtt – maguk közül – meg kellene választaniuk azokat az OBT-tagokat, akik a mindenkori OBH elnökének munkáját ellenőrzik.

Ünnepélyes alakuló ülését tartja az Országos Bírói Tanács a Kúrián
©

Az pedig elképzelhető, mennyire akarja majd Handó Tünde igencsak vitatott tevékenységét ellenőrizni olyasvalaki, akinek a karrierje egyszemélyben Handón múlik. Vagy mennyire mennek majd ezekkel szemben azok, akiknek karrierje viszont helyi szinten pont ezektől az emberektől, az OBH-elnök kinevezettjeitől függ.

Ez gyors lesz

– terjed most a bíróságokon, miközben a januárban éjszakába nyúlóan tartott a választás. Mindez sokat elárul várakozásokról.

Handó és az OBT vitája január óta egyre csak súlyosbodik. Azóta, hogy a bírósági körökben forradalminak nevezett választás nyomán egy kritikusnak ígérkező testület állt össze, amely már az alakuló ülésen leszögezte: nem fog mindenre bólogatni, ahogy azt az elődje tette. „Alkotmányos kötelezettségeink teljesítése során elsődleges feladatunknak tekintjük a bírósági igazgatásban a törvényesség, a kiszámíthatóság és a szakmaiság érvényre juttatását” – ez áll az év elején megválasztott új OBT tagjainak a nyilatkozatában. A felek között kialakult hangulatot jól szemlélteti, hogy Handó már nem jár az OBT-ülésekre, csak sajtóközleményben értekezik a párbeszéd fontosságáról.

A mostani, idő előtti, tag- és póttagválasztásra az áprilisi tömeges és rejtélyes lemondások miatt van szükség. Akkor ugyanis hirtelen, de tulajdonképpen cseppet sem meglepő módon több frissen megválasztott OBT-tag is kiszállt: volt olyan, akinek a lemondása miatt szűnt meg a megbízatása, míg másnak az előléptetése következtében. Ezek után pedig a mai napig tartó számháború kezdődött Handó és az OBT között.

Az OBH elnöke szerint a testület működésképtelen, mert Tímár Tünde közigazgatási és munkaügyi bíró is lemondott. A törvény szerint ugyanis a bíróságok központi igazgatási felügyeletét ellátó 15 fős testület tagjai között egy ítélőtáblán dolgozó, 5 törvényszéki, 7 helyi bírósági és egy munkaügyi bírósági bírónak kell lennie. Ezzel szemben a tanács – Darák Péter, a Kúria elnökének határozott ellenvéleménye alapján – kitart amellett, hogy a testület működőképes, a törvény által előírt bírósági képviseletet pedig póttagválasztással kell biztosítani. Erre készülnek most kedden.

Darák Péter és Handó Tünde
©

A hirtelen lemondások egyébként éppen azon a – meghekkelni nem tudott ülésen – derültek ki, amelyen egyértelművé vált: Handó kinevezési gyakorlata törvénytelen. Azóta pedig már Handó menesztését is belengette az OBT, amiért az OBH elnöke nem teljesíti a törvényi kötelezettségeit. „Az Országos Bírói Tanács felhívja az OBH elnökét, hogy haladéktalanul tegyen eleget (...) törvényi kötelezettségeinek, tegye meg a szükséges előterjesztéseket, érdemben válaszolja meg az OBT felhívásait, és a felügyeleti tevékenység gyakorlásához szükséges tájékoztatásokat adja meg. Amennyiben ennek nem tesz eleget, az OBT megfontolja a Bszi. 74. § szerinti eljárás kezdeményezését".  Az idézett, a Bíróságok szervezetéről és igazgatásáról (Bszi.) szóló törvény szerint "tisztségtől való megfosztással szűnik meg a megbízatás, ha az OBH elnöke neki felróható okból 90 napon túlmenően nem tesz eleget megbízatásából eredő feladatainak, továbbá ha valamely cselekménye, magatartása vagy mulasztása miatt a tisztségére méltatlanná vált. A tisztségtől való megfosztást a köztársasági elnök vagy az OBT a tagjai kétharmadának szavazatával meghozott határozatával indítványozza az Országgyűlésnél."

A vita pedig egyre csak durvul. Az Országos Bírósági Hivatal elnöke új frontot nyitott az OBT elleni harcában, amikor az általa kinevezett elnökök feladatává tette, hogy törvénysértésen érjék az OBT-t. Mindeközben szolgálati titkok megszellőztetésével is támadják Handó belső ellenzékét. Az OBT legutóbbi üléséről készült összefoglaló szerint a tanácsnak címzett, fegyelmi ügyekkel kapcsolatos küldeményeket is rendre felbontják illetéktelenek. Az Az októberi ülésen egy bizottság is létrejött, amely Handó kinevezési gyakorlata mellett az őt felügyelő szervezettel szembeni lépéseit vizsgálja majd, amivel újra belengették Handó menesztésének lehetőségét is.

Handó és az OBT vitájában eddig feltűnően hallgatag volt az Igazságügyi Minisztérium. De a napokban Trócsányi László egy interjúban már kijelentette, az általános bíráskodás igazgatása nem változik: marad az Országos Bírói Tanács és az Országos Bírósági Hivatal fennhatósága alatt. Eszerint a kormánynak nem szándéka beszántani az OBT- ahogy attól tartottak az érintettek. Vagyis Handónak nem mindegy, milyen összetételű OBT-vel lesz kénytelen együtt dolgozni a jövőben.

A Handó-pártiak azonban most még akkor sem kerülnek többségbe, ha mind a négy tagot sikerülne a soraikból pótolni. Azonban a jelenlegi tagokon is fokozódik a nyomás. Például nagy hirtelen soron kívüli pénzügyi vizsgálatot rendelt el az OBH elnöke a Budapest Környéki és a Szolnok Törvényszéken is, előbbinek az elnöke, utóbbinak pedig egy bírája az össztűz alatt lévő OBT tagja. Emellett a Magyar Nemzeti Levéltár is vizsgálódik: vajon szabályos- e az OBT iratkezelési gyakorlatát, miközben arról a Handó vezette OBH gondoskodik.

Hozzászólások