Nem verték nagydobra, hogy ismét törvénysértőnek mondta ki az Országgyűlést az Alkotmánybíróság

Nem verték nagydobra, hogy ismét törvénysértőnek mondta ki az Országgyűlést az Alkotmánybíróság

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Domány András
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az Iványi Gábor vezette egyház ügyében másodszor marasztalja el a parlamentet az Alkotmánybíróság, de a mostani határozatot a Magyar Közlönyben nem tartotta szükségesnek megjelentetni.

Saját törvényét szegi meg az Országgyűlés, amikor nem hajlandó dönteni a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség jogállásáról – így döntött az Alkotmánybíróság, erről október 5-én beszámolt a hvg.hu.

A Magyar Közlöny október 8-án este megjelent száma azonban ezt a határozatot nem közli, csak két olyan, viszonylag kevés embert érintő jogszabály-megsemmisítést, amelyeket ugyancsak múlt pénteken tettek közzé. Azért nem közli, mert ehhez a határozathoz maga az Ab nem tette hozzá, hogy meg kell jelentetni a hivatalos lapban. Ez ugyanis nem minden Ab-határozat esetében kötelező: jogszabály-megsemmisítés esetén igen, de például mulasztásos alaptörvénysértés kimondásakor nem.

Ebben csak az az érdekes, hogy amikor 2017 végén az alkotmánybírák ugyanebben az ügyben ugyanígy megrótták az Országgyűlést, akkor önként úgy döntöttek, hogy ez kerüljön be a Magyar Közlönybe. A 233. számban jelent meg „Az Alkotmánybíróság 36/2017. (XII. 29.) Ab-határozata a lelkiismereti és vallásszabadság jogáról, valamint az egyházak, vallásfelekezetek és vallási közösségek jogállásáról szóló 2011. évi CCVI. törvény 14/C. §-a szerinti eljárással kapcsolatos mulasztásban megnyilvánuló alaptörvény-ellenesség megállapításáról” címmel.

Ha valami nem jelenik meg a központi hivatalos lapban, attól még ugyanúgy érvényes, mint a többi határozat, hiszen az Ab saját hivatalos kiadványaiban benne van. Csak éppen kisebb nyilvánosságot kap, és nehezebb visszakeresni, mert nincs sorszáma, mint a közlönyben közzétetteknek, csupán úgynevezett ügyszáma, amelyben a dátum nem a döntés, hanem az Ab-hoz történt benyújtás évét jelzi. (Ez esetben IV/26/2016.)

Hozzászólások