Handó visszavág

Handó visszavág

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Alapvető Jogok Biztosához fordult az OBT működésével kapcsolatban az OBH elnöke. Handó Tünde az ombudsmantól várja, hogy az Alkotmánybíróság elé vigye vitáját az őt ellenőrző szervvel.

Handó Tünde annak ellenére kitart amellett, hogy az OBT működése nem törvényes, hogy lassan egyedül marad a véleményével. Az OBT választott tagjai, a Kúria elnöke, az igazságügyi miniszter, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke és a Magyar Közjegyzői Kamara elnöke, továbbá a Magyar Bírói Egyesület Országos Választmányának tagjai, valamint a Győri Ítélőtábla bíráinak felhívására nyilatkozatot tevő járásbírósági, közigazgatási és munkaügyi, törvényszéki, ítélőtáblai, illetve kúriai bírák, eddig összesen több, mint négyszázan, kinyilatkozták, hogy a testület a rá vonatkozó bíróságok szervezetéről és igazgatásáról szóló törvénynek megfelelően működik.
 
Az OBH elnöke szerint viszont - olvasható a birosag.hu oldalon - a bírósági szervezet alaptörvény szerinti működésének biztosításához szükség van arra, hogy ezt a jogértelmezési kérdést az arra jogosult szerv döntse el. A kiadott OBH közlemény kifejti, hogy a Alkotmánybíróságról szóló 2011. évi CLI. törvény 38. § (1) bekezdése rendkívül szűken határozza meg azok köz OBH közleménye ét, akik az Alaptörvény értelmezése érdekében az Alkotmánybírósághoz fordulhatnak. Mivel a bírósági szervezet egyetlen tagja sem rendelkezik ilyen jogosultsággal, ezért - folytatja a közlemény - az OBH elnöke az Alapvető Jogok Biztosához fordult, hogy kezdeményezze az Alkotmánybíróság eljárását annak érdekében, hogy az erre közjogilag jogosult szerv az Alaptörvény értelmezésével foglaljon állást az OBT működésének törvényessége kérdésében.


Mint arról beszámoltunk, Handó az OBT tagjai támadják az Alkotmánybíróságon. Mondván, Handó Tünde minden megtesz annak áérdekében, hogy az őt felügyelni hivatott OBT tagjai ne tudják rendesen végezni a munkájukat. A HVG-nek adott interjúban pedig megszólalt Trócsányi László igazságügyi miniszter, aki szerint az OBH és az OBT is működik, utóbbi tart üléseket, és azon az Igazságügyi Minisztérium képviselteti magát minden egyes alkalommal.

Hozzászólások