Lemondott a zsidózó Szávay a Jobbik frakcióvezető-helyettesi tisztségéről

Lemondott a zsidózó Szávay a Jobbik frakcióvezető-helyettesi tisztségéről

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Jobbik politikusa elismerte, hogy szóváltásba keveredett egy nővel, de azt állítja, nem került sor tettlegességre. De lemond a Magyar Országgyűlés jegyzői, illetve a Jobbik frakcióvezető-helyettesi tisztségéről.

Megírtuk korábban, egy birtokába kerül felvétel alapján írta meg a Hír Tv, hogy Szávay István, a Jobbik frakcióvezető-helyettese azzal dicsekedett egyik párttársának, hogy egy szórakozóhelyen megütött egy zsidó nőt. Közölték a felvétel leiratát, amely szerint a politikus épp egy belvárosi szórakozóhelyen mulatott, amikor egy – feltehetően zsidó – nő felismerte, és nácinak nevezte.

Beszólt, hogy náci bűz van. Én meg leütöttem, hogy büdös zsidó! Pakk!

– mesélte a felvétel szerint Szávay, aki később „kampós orrú rohadéknak” nevezte a nőt.

A politikus Facebook-oldalán reagált, ő úgy írta le a történteket, hogy májusban egy szórakozóhelyen egy nő belé kötött, és fenyegetően, agresszíven lépett fel vele és a társaságában lévőkkel szemben. Szerinte a nő azt mondta neki, hogy náciknak semmi keresnivalójuk egy liberális szórakozóhelyen.

Szávay azt írja, megalázónak találta az esetet, de jobbnak látta, ha távozik. Másnap aztán az ügy szóba került egy baráti társaságban, akkor készülhetett a felvétel, aminek szerinte egy alaposan megvágott változatát mutatta be a Hír Tv. Hozzátette, az elhangzottak egy durva és ízléstelen vicc tárgyát képezték, tettlegességre nem került sor. Kiemelte: soha nem ütne meg nőt. A politikus a felháborodása szülte sértő hangnemért és jelzőkért ugyanakkor bocsánatot kért mindazoktól, akikben ez joggal felháborodást keltett.

A történetnek itt nincs vége, csütörtök reggel Szávay azt írta közösségi oldalán, hogy amióta tizenöt évesen a politikába került, többek között azért küzdött, hogy ne egy következmények nélküli országban éljünk. „Most én kerültem abba a helyzetbe, hogy meggondolatlan és otromba szavaimért úgy helyes, ha vállalom a következményeket.”

Egy engem ért méltatlan és megalázó helyzetre méltatlan és megalázó viccelődéssel reagáltam. Nem ütöttem meg, nem bántottam senkit, de szavaimmal megbánthattam sokakat, és ezért vállalnom kell a felelősséget. Tisztában vagyok azzal, hogy közszereplőként minden elhangzott mondatomnak súlya van – írta.

Szerinte a Jobbik nem lehet következmények nélküli párt, ezért „úgy határoztam, hogy azonnali hatállyal lemondok a Magyar Országgyűlés jegyzői, illetve a Jobbik frakcióvezető-helyettesi tisztségéről. Minderről tájékoztattam Gyöngyösi Mártont, képviselőcsoportunk vezetőjét, aki döntésemet elfogadta.”