Sosem látott ellenzéki összeborulást hozott az MTVA-ostrom, a tüntetők propagandatúráztak egyet
percről percre

Sosem látott ellenzéki összeborulást hozott az MTVA-ostrom, a tüntetők propagandatúráztak egyet

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A közmédia székházában maradt ellenzéki politikusok 24 óra után önként távoztak, péntekre ígérnek újabb akciót.

 • Botrányosan indult a reggel: az MTVA székházban éjszakázó 13 képviselő hajnalban ismét megpróbálta beolvasni a követeléseiket, de nem értek célt, a fegyveres biztonságiak szó szerint kidobták az épületből Hadházy Ákost - aki a földre került - és Szél Bernadettet is. Hadházyt azt megelőzően egy lépcső rácsáról szedték le, így próbált ugyanis feljutni az emeletre.
 • Ügyvédek és jogvédők szerint jogellenes volt a biztonsági őrök fellépése, Hadházy Ákos és Szél Bernadett feljelentést tett a rendőrségen hivatalos személy elleni erőszak miatt.
 • Több országgyűlési képviselő érkezett reggel illetve délelőtt, ők az MTVA kerítésén átmászva jutottak be az épületbe, a biztonságiak nem léptek semmit.
 • Délben ülésezett a házbizottság, a botrányos szerdai ülés miatt még nem büntetett Kövér László házelnök, az ellenzék viszont parlamenti vizsgálóbizottságot követel az MTVA-nál történtek miatt
 • Több országgyűlési képviselő késő estig bent maradt a közmédia épületében, várakoztak, akcióztak, néha egészen szürreális jelenetek voltak. Többször élőben közvetítették a történteket. Varju László összetűzésbe került a biztonságiakkal, kórházba szállították, zúzódásos sérülései keletkeztek, Vadai Ágnes zokogott.
 • Az MTVA előtt hatkor indult a tüntetés. Az egyik szónok, a szakszervezeti vezető Székely Tamás azt mondta, ha Áder aláírja a "rabszolgatörvényt", országos sztrájk jön. A törvény egyébként az államfő előtt van, hétfőn küldte át neki Kövér László.
 • 8 körül a parlamenti képviselők kimentek a tünetőkhöz - felmerült ugyanis, hogy a rendőrök éjjel amúgy is kivezették volna őket -, Korózs Lajos ellenzéki kerekasztalt követelt az ellenzéki pártok vezetőitől, minden ellenzéki párt képviselője az összefogásról beszélt. Szerintük ezzel lehet megtörni Orbán rendszerét.
 • Ez a tüntetés visszafogottabb volt, mint a vasárnapi, a tüntetők nem tűztek össze a rendőrökkel. 10 előtt nem sokkal már a Kutyapárt szórakoztatta a tüntetőket, a Szuper Mészáros játékot vetítették ki az MTVA székház falára.
 • A tüntetők egy része a Momentum vezetésével több kormánypárti szerkesztőséghez vonult, először a HírTv-hez, a Riposthoz, a Figyelőhöz, majd a Mediaworks szerkesztőségét vették célba.
 • Fekete-Győr András Momentum elnöke azt mondta, aki MTVA-s stábot lát, menjen oda és olvassa be az ötpontos követelést, amelyet a képviselők is szerettek volna adásba mondani. Péntekre hirdettek újabb megmozdulást, a vidéki Fidesz-médiát is célba veszik.
 • Kövesse az MTVA előtti tüntetést a hvg.hu élő online közvetítésével:

   

  1 2 3 4 5 6 7
  19
  Sorrend megfordítása

  Pár száz emberrel visszaindulnak az MTVA székház elé

  A Mediaworks előtt néhány tucat tüntető maradt a végére, akik lassan szállingóznak hazafele.

  A Mediaworks előtt állnak

  Ez lesz az útjuk vége. Ott arról beszélnek, "ennek a kiadónak a lapjai arra sem valók, hogy a fenekünket kitöröljük vele." Azt kiabálják, hogy "hazugsággyár", a tömeg pedig fújolni kezd, mikor azt mondják, hogy az összes megyei lap az ő tulajdonukban van.

  Azt követelik, hogy az ötpontos petíciót minden megyei lapban írják meg.

  ©

  Hoztunk nektek gerincet - skandálják, és független, szabad magyar médiát követelnek. A skandálás behallatszik az épületbe. Hajnal Miklós Momentum szóvivő bejelentette, visszamennek az MTVA-hoz, bár ez inkább opcionális lehetőségként vetődött fel. Kicsit tanácstalannak tűnik a tömeg, skandálnak, néhányan elindultak vissza.

  A demonstrálók békések voltak, tudósítónk nem érzékelte rajtuk, hogy be akartak volna menni a Mediaworksbe, ahol nagyjából 100 rendőr állt.

  A Kiscelli utcánál a tüntetők

  "Kormányváltást karácsonyra, hej-hej" - ezt skandálják, meg azt, hogy "éjjel-nappal hazudtok". Valaki csokit dobott a tüntetőknek.

  A mai fegyvernem: hógolyó

  Pár hógolyó beletalált a rendőrsorfalba az MTVA-nál - számolt be tudósítónk.

  Bulihangulat az MTVA-nál - videó

  Élőben a Kunigunda útjáról:

   

  Most épp a Figyelőhöz értek a tüntetők

  Annyi szerkesztőséget érintenek a momentumos vonulók, amennyit csak tudnak, az MTVA után a HírTv-hez, majd a Riposthoz vonultak, onnan egy gyors megállóval a Flórián téren álltak meg hirtelen a Figyelőnél. A Mediaworks van még hátra, illetve többször bedobták már, hogy a 888-hoz is elmennek.

  A tömeg skandálva vonul, a médiaszékházaknál felolvassák az öt pontos követelést. Azon tanakodnak, hol a Lokál szerkesztősége. Az eddigiek alapján elég össze-vissza mennek a helyszínek között.

  Az MTVA-nál bulihangulat van

  ©
  ©

  Londonban is tüntettek

  A londoni magyar nagykövetség épülete előtt is tiltakoztak a kormány politikája ellen - írja az Index. A portál egyik olvasója küldött képet a tüntetésről, amelyen körülbelül harmincan vettek részt.

  A Ripost a következő célpont

  A tüntetők a Ripost felé vették az irányt, a napilap szerkesztőség szintén Óbudán, a Flórián tér környékén található. Közben egyre többen távoznak az MTVA székházától, oszlik a tömeg.
  1 2 3 4 5 6 7
  19
  Hozzászólások