Kutatóközpont jön létre a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen

Kutatóközpont jön létre a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Eötvös József Kutatóközpont néven új szervezeti egység jött létre február elsejétől a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen.

Koltay András rektornak az intézmény munkatársaihoz intézett leveléből kiderül, hogy a központ vezetője Oberfrank Ferenc, a Magyar Tudományos Akadémia Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet ügyvezető igazgatója lesz. Ez a hír kavart némi bizonytalanságot az MTA-n, ugyanis Oberfrankot bízták meg azzal, hogy a napi tárgyalásokat folytassa az Akadémia átalakításáról az Innovációs és Technológiai Minisztériummal.

Az egyetemi kutatóközpont információink szerint arra is alkalmas lenne, hogy befogadjon olyan akadémiai intézeteket és kutatócsoportokat, amelyeket sem egyetemekhez, sem más tervezett állami intézethálózathoz nem tudnának csatolni. A Kutatóközpont keretében működik majd ezentúl egy Politika- és Államelmélet Kutatóintézet, ennek vezetője az MTA Filozófiai Intézetének éléről 2018. december 31-ével leköszönt Hörcher Ferenc lenne. A Közép-Európai Kutatóintézetet Hatos Pál történész vezetné, míg a Stratégiai Tanulmányok Intézetének élére Prőhle Gergely kerülne. Az egyetem emellett elindítja a Tisza István Programot, amelyre 6,3 milliárd forintot kapott 2019-re a kormánytól, a következő években ez az összeg beépül majd az intézmény költségvetésébe.

Korábban a hvg.hu birtokába került annak a beszélgetésnek az összefoglalója, amiben Palkovics László részletesen elmondja egy akadémikus kollégájának, hogyan végzik ki az MTA kutatóintézeteit.

Hozzászólások