szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tiborcz után pedig hülyére nyomozták magukat, de hát semmi jele a bűnnek.

Nem látja biztosítottnak az Európai Ügyészség magas szakmai színvonalát, ezért nem támogatja a csatlakozást - mondta Polt Péter legfőbb ügyész a Magyar Nemzetnek adott interjújában. Polt ezenkívül kifogásolja, hogy az EÜ "sértené a nemzeti szuverenitást", és "nehezen ellenőrizhető" lenne.

Polt a kormánylapnak azt is elmondta, a fideszes Simonka György ügyében az ügyészség nem látta szükségesnek a letartóztatást, és ebben nem döntő tényező a bűncselekmény súlya, tehát attól, hogy milliárdokat sikkaszt valaki, még maradhat otthon, míg biciklilopásért előzetesbe kerülhet.

A legfőbb ügyész fenntartja, hogy az Orbán Viktor veje, Tiborcz István nevéhez fűződő, az Európai Unió Csalásellenes Hivatala által feltárt Elios-ügy igazából nem bűncselekmény, és ezt a Nemzeti Nyomozó Iroda "nagyon komoly nyomozás" során derítette ki.

(Ezzel szemben a valóság az, hogy a nyomozás során az érintett településektől még a közvilágítási projektek iratanyagát sem kérték ki, és nem vizsgálták az OLAF-jelentésben részletezett maffiaszerű működést sem, amivel a miniszterelnök családja a közbeszerzéseket elintézte magának.)

Az OLAF jelentései viszont a feljelentés részét képezik, és ezeket nem hozhatják nyilvánosságra - mondja Polt. Az OLAF-papírokat Palkovics László minisztériuma is féltve őrizgeti, legutóbb azt mondták róluk, nem közérdekűek.

A legfőbb ügyész ismét megmagyarázza, miért nem megy el az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottságának ülésére beszámolni a munkájáról. Mint mondja, a bizottság egyik tagja összekötötte az ő meghallgatását az EP-választási kampánnyal, márpedig neki a politizálás látszatát is kerülnie kell.

Polt beszélt az Alstom-ügyről is, arra reagálva, hogy a brit korrupcióellenes hivatal lezárta a maga eljárását. Polt szerint szinte biztos, hogy Magyarországon lesz vádemelés, de ehhez még a nagyon komoly nyomozás során néhány bizonyítékot kell beszerezniük, esetenként külföldről is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Milliárdosnál is nagyobb veszteséget hozott össze Rogán és Habony barátainak gyorskölcsöncége

Milliárdosnál is nagyobb veszteséget hozott össze Rogán és Habony barátainak gyorskölcsöncége

Alig találtak fertőzötteket az óbudai és pesterzsébeti óvodákban, bölcsődékben

Alig találtak fertőzötteket az óbudai és pesterzsébeti óvodákban, bölcsődékben

Súlyosan visszaveti a női egyenjogúságot a járvány

Súlyosan visszaveti a női egyenjogúságot a járvány