szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Bevált a Fidesz-alelnök, Németh Szilárd terve: a Zala megyei főügyészség a rendelkezésre álló fellebbezési határidő utolsó óráiban megtámadta a Migration Aid „kényszerpártja”, az Éjjeli Őrség megalakulását. „Az ügyészség megtette, amit a politika elvárt tőle” – reagált a hvg.hu-nak az alapító pártelnök Siewert András.

Az Éjjeli Őrséget alapító Siewert András csütörtök délelőtt még azt magyarázta a hvg.hu-nak, hogy február 27-én megkapták a bíróságtól a bejegyző határozatot, amelyet a rendelkezésre álló 15 napos határidőn belül senki nem támadott meg, így az március 14-én jogerőre is emelkedik. Két órával később azonban arról tudósított az MTI, hogy a Zala megyei főügyészség fellebbezést nyújtott be a Zalaegerszegi Törvényszék nyilvántartásba vételét elrendelő határozata ellen – az ügyészség ezek szerint tehát a rendelkezésre álló határidő gyakorlatilag utolsó óráiban támadta meg az Éjjeli Őrség bejegyzését.

Az évek óta a kormány támadásainak célkeresztjében álló, menekülteket segítő Migration Aid, ahogy arról beszámoltunk, augusztus közepén jelentette be, hogy a működését ellehetetlenítő bevándorlási különadó elkerülése érdekében néven politikai párttá alakul. (Pártokra és politikai szervezetekre ugyanis nem vonatkozik az eredetileg a Stop Soros törvénycsomagba foglalt, brüsszeli és nemzetközi bírálatokra végül az adótörvényekbe épített különadó.)

Az Éjjeli Őrség végül szeptember közepén alakult meg, papíron a tizenkét alapító, a gyakorlatban nagyjából száz ember részvételével.

A Fidesz először csak verbálisan támadta az új formációt, majd a parlament igazságügyi bizottságát kérte fel, vizsgálja meg, hogy lehetne elkerülni, hogy a Migration párttá alakulva játssza ki a(z adó)törvényeket. Pár hétnyi gondolkodás után végül azt ötölték ki, hogy az ügyészségen támadják meg az Éjjeli Őrség bejegyzését. A Fidesz bevándorlásellenes kabinetjét vezető Németh Szilárd novemberben a Legfőbb Ügyészség épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján kérte Polt Péter legfőbb ügyészt, hogy vizsgálja meg a pártalakítás törvényességét.

©

„Az ügyészség megtette, amit a politika elvárt tőle”

– kommentálta Siewert András a hvg.hu-nak a történteket, nonszensznek nevezve egyúttal az ügyészség azon kifogásait, amelyekre hivatkozva a bejegyzés felülvizsgálatára kérte a törvényszéket.

Az ügyészség kifogásolta például, hogy a párt létrejötte jogszabály-megkerülésére irányul és "a migrációt támogató civil szervezeteket érintő különadó alóli mentesülést célozza", továbbá, hogy a párt "jogi személyek részére is biztosítaná a támogatás lehetőségét", ami a törvény szerint tilos, de belekötöttek a párt nevébe is, amely az ügyészség szerint "nem felel meg a névvalódiság jogszabályi követelményének".

Siewert András ez utóbbit különösen nevetségesnek nevezte, mert a bejegyzési folyamat során (ami amúgy sem volt könnyű, mert öt hónap alatt a bíróság háromszor dobta vissza kérelmüket újabb és újabb hiánypótlásokat kérve és kifogásokat emelve) többször is egyeztettek és tisztázták a törvényszékkel, hogy az elnevezés megfelel a törvényi feltételeknek.

Az ügyészség azon kifogását, hogy a megalakuló párt székhelyhasználatát nem magyar állampolgár biztosítja, miközben párt külföldi magánszemélytől a törvény szerint nem fogadhat el vagyoni hozzájárulást, a pártelnök szintén érthetetlennek nevezte, mert bár a székhely valóban egy osztrák állampolgár tulajdona, de azért, hogy oda jegyezzék be az Éjjeli Őrséget, semmilyen díjat vagy ellenértéket nem határozott meg.

A pártot egyébként - szimbolikus okból - a 429 fős Zala megyei falucskába, Esztergályhorvátiba jegyeztették be, annak az osztrák magánszemélynek a nyaralójába, ahová 2017 nyarán emlékezetes módon menekült családokat szeretett volna nyaraltatni a Migration Aid, a tervezett üdültetésről azonban pánikkeltő cikket közölt a Magyar Idők, amelynek nyomán Manninger Jenő, a térség fideszes országgyűlési képviselője, majd Keszthely és a környező kistelepülések polgármesterei a lakók félelmére, illetve és rossz érzéseire hivatkozva közösen megfúrták a projektet.

Siewert András emlékeztetett: Magyarországon példa nélküli, hogy egy ügyészség megvétózza egy politikai szervezet bejegyzését. Március 17-én ettől függetlenül megtartják majd azt a stratégiai tanácskozást, amelyen eredetileg a politikai tevékenyégének alapjairól határoztak volna az alapítók.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elkészült az első gombakoporsó, komposztálódik benne a holttest

Elkészült az első gombakoporsó, komposztálódik benne a holttest

Gyurcsány Ferenc bemutatta a barátját, akit Simicska Lajosnak nézett a kormánysajtó

Gyurcsány Ferenc bemutatta a barátját, akit Simicska Lajosnak nézett a kormánysajtó

Bánhidi: Nem gondoltam volna, hogy ez a vírus képes ledönteni egy 130 kilós embert a lábáról

Bánhidi: Nem gondoltam volna, hogy ez a vírus képes ledönteni egy 130 kilós embert a lábáról