Közel kétszáz hamis magyar iratot állított ki egy okmányirodai ügyintéző

Közel kétszáz hamis magyar iratot állított ki egy okmányirodai ügyintéző

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A nő külföldieknek adott ki magyar útlevelet.

Közel 200 valótlan tartalmú útlevelet és személyit állított ki egy okmányirodai ügyintéző nem uniós polgároknak, ezért vádat emeltek ellene – közölte az ügyészség.

A vádirat szerint a 31 éves nő a Fővárosi Kormányhivatal XX. Kerületi Hivatalának kormányablakánál dolgozott okmányirodai ügyintézői munkakörben, ahol a feladatai közé tartozott a személyazonosító igazolványok és az útlevelek kiadása. A nővel kapcsolatba lépett egy, a nyomozás során egyelőre ismeretlenül maradt szervezett elkövetői kör, amely rábírta, hogy magyar útlevelet és személyit adjon ki külföldieknek.

A nő 2015 júniusa és 2016 decembere között 168, többek között ukrán, orosz, azeri, iráni, albán állampolgárságú személy részére állított ki valótlan tartalmú, a kérelmező személyek fényképével ellátott, azonban különböző, honosított magyar állampolgárságú személyek adatait tartalmazó magyar magánútlevelet és személyazonosító igazolványt. A vádlott összesen 198 darab valótlan tartalmú okmányt állított ki, és ezzel az Európai Unió tagállamának okmányaihoz juttatta a nem uniós polgárokat.

A nő az eljárások során szándékosan nem használta a személyazonosság ellenőrzésére szolgáló alkalmazást.

Az ügy másik vádlottja egy 38 éves ukrán férfi, aki a nőtől szerzett valótlan tartalmú útlevelet, amivel az Egyesült Királyságba ment. Ott azonban később elfogták, és a magyar hatóságoknak átadták. A férfi jelenleg letartóztatásban van.

A Budapesti XX., XXI. és XXIII. Kerületi Ügyészség a nő ellen bűnszövetségben elkövetett embercsempészés bűntette, valamint 198 rendbeli hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás bűntette; a férfi ellen 1 rendbeli, felbujtóként hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás bűntette miatt nyújtott be vádiratot a Budapesti XX., XXI. és XXIII. Kerületi Bíróságra.

A törvény a nő terhére rótt cselekményeket – a halmazati szabályokra figyelemmel – öttől tizenöt évig terjedő, a férfi terhére rótt cselekményt egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni.

Hozzászólások