szerző:
Tóth Richárd

A főpolgármester-jelölt bemutatta a kerületi polgármesterjelölteket, akikkel az őszi önkormányzati választáskor legyőzné a Fideszt Budapesten. De a lista még nem teljes. Ferencvárosban előválasztás jön majd.

Önkormányzati választás 2019
Politikailag kulcsfontosságú, a mindennapjaink szempontjából talán a parlamenti választásnál is fontosabb – október 13-án polgármestereket, helyi képviselőket választ Magyarország. Kövesse a hvg.hu-val a kampány eseményeit, idézzen fel régi ígéreteket és vesse össze az újakkal, figyelje velünk a legizgalmasabb csatákat – beleértve Budapest ellenzéki ostromát és a hatalom védekezését.
Friss cikkek a témában

Amikor Karácsony Gergely megnyerte a baloldali előválasztást, azt mondta, az összes kerületi polgármesterrel együtt, csapatban kíván dolgozni, egy hetet adott magának és az ellenzék pártjainak a megegyezésre. Az egy hétből kicsivel több lett, de pénteken délelőtt tízkor Karácsony Gergely bejelentette a DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd vezetőivel közösen a kerületi polgármesterjelölteket. Karácsony fontos fordulópontnak nevezte a pénteki napot, ezért szervezte sajtótájékoztatóját a Szabadság híd tövéhez. Falak helyett ugyanis hidakat fognak építeni.

A megosztottság azt eredményezi, hogy a Fidesz nyeri a választást – mondta. Majd hozzátette, a választók ezt megtanulták már rég, most a pártvezetők is elsajátították ezt.

Csapatkapitányként hivatkozott magára Karácsony, majd bejelentette csapatát. „Létrejött a hatpárti együttműködés” – jelentette be.

Mind a huszonhárom kerületben egy kihívó lesz.

„Nincs nyaralás, nincs uborkaszezon, munka van, nagyon sok munka” – mutatott utat a főpolgármester-jelölt. A pártok az utolsó percig egyezkedtek korábban, Ferencváros nagy kérdőjel volt, ugyanis azt egy korábbi állapot szerint megkapta a Párbeszéd, jelöljenek ők, de időközben a Momentum keresett és talált is jelöltet, a volt LMP-s, most független Jancsó Andreát. Az igazi csavar azonban az, hogy a közvélemény-kutatások szerint Baranyi Krisztina volt Együtt-, most független képviselő a legnépszerűbb jelölt – aki többek között a parkolási mutyit tárta fel –, aki mindenképp elindul a választáson. Az utóbbi időben pedig Karácsony Gergely rendre elmondja, őt támogatja, az ellenzéki pártoknak is ezt kellene tennie. Csakhogy legutóbb még úgy volt, a helyi MSZP nagyon nem akarja Baranyit. A Kutyapárt szerdán állt be mögé, és így tett a helyi LMP is; de az országos nem.

Ferencvárosban helyi előválasztás jön.

A másik kérdőjeles kerület Pesterzsébet. Erről korábban azt írtuk, hogy példátlan húzással ex-MSZP-s polgármester mögé állhat be a Fidesz. A kormánypárt ugyanis 1994 óta nem tudott nyerni a döntően inkább baloldali beállítottságú XX. kerületben, ezért most új taktikát eszelt ki: saját vagy álcivil jelölt indítása helyett a városrészt 21 éve irányító polgármestert készül támogatni. Szabados Ákos négy éve független ugyan, de 17 évig MSZP-sként vezette Erzsébetet, nem mellesleg pedig a mai napig a baloldali ellenzéki összefogás jelöltje a kerületben. Szabadost nem támogatja az ellenzék, derült ki pénteken. Molnár Zsolt szerint Szabados átlépett egy határt. „Ott verseny lesz”, de nevet nem mondott még Molnár Zsolt, csak a következő héten derül ki, kit indít ott a hat párt közösen. Soroksárt korábban a Momentum kapta meg, de ezt átadták a Jobbiknak, az ellenzék ott Bereczki Miklóst támogatja.

©

Április közepén egyszer már megállapodott az ellenzéki pártok egy része a kerületek felosztásában. Akkor csak az MSZP-P, a DK és a Momentum osztotta fel egymás között a 23 fővárosi kerületet, hogy kit indítanának polgármesterjelöltnek októberben. Mostanra csatlakozott a szövetséghez az LMP és a Jobbik is, így lett teljes a megállapodás. De az akkor megkötött egyezség nem sokat változott, azokat leszámítva, amit fent már jeleztünk.

Tehát:

 • I. kerület: V. Naszály Márta, Párbeszéd
 • II. kerület: Őrsi Gergely, MSZP
 • III. kerület: Kiss László, MSZP
 • IV. kerület: Déri Tibor, Momentum
 • V. kerület: Tüttő Kata, MSZP
 • VI. kerület: Soproni Tamás, Momentum
 • VII. kerület: Niedermüller Péter, DK (De itt elindulhat az LMP-ből nemrég kilépett Moldován László is. Fontolgatja.)
 • VIII. kerület: Pikó András (független, de a Momentum kérte fel)
 • IX. kerület: előválasztás jön, Jancsó Andrea és Baranyi Krisztina csap össze, de pontos időpont még nincs. Karácsony Gergely mindkét jelöltet tudja támogatni.
 • X. kerület: Somlyódy Csaba, MSZP
 • XI. kerület: László Imre, DK
 • XII. kerület: Élő Norbert, DK
 • XIII. kerület: Tóth József, MSZP
 • XIV. kerület: Horváth Csaba, MSZP
 • XV. kerület: Németh Angéla, DK
 • XVI. kerület: Nemes Gábor, DK
 • XVII. kerület: Gy. Németh Erzsébet, DK
 • XVIII. kerület: Szaniszló Sándor, MSZP
 • XIX. kerület: Gajda Péter, MSZP
 • XX. kerület: még nem tudni
 • XXI. kerület: Erdősi Éva (civil, MSZP-s támogatás)
 • XXII. kerület: Havasi Gábor, Momentum
 • XXIII. kerület Bereczki Miklós, Jobbik

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Holnap bemutatják a Xiaomi telefont, amelynek a képernyője nagyobb, mint az előlapja

Holnap bemutatják a Xiaomi telefont, amelynek a képernyője nagyobb, mint az előlapja

Greta Thunberg egy egész épületet kidekorált a klímaváltozás elleni harcáról szóló szövegekkel

Greta Thunberg egy egész épületet kidekorált a klímaváltozás elleni harcáról szóló szövegekkel

Vettel nyerte a Forma-1 szingapúri futamát

Vettel nyerte a Forma-1 szingapúri futamát

A svéd kormány segítségét kérik Raoul Wallenberg hozzátartozói

A svéd kormány segítségét kérik Raoul Wallenberg hozzátartozói

13 éves gyerekét küldte áramot lopni egy zalai férfi

13 éves gyerekét küldte áramot lopni egy zalai férfi

Nem tűnt el az eltűntnek nevezett súlyemelő, egyszerűen nem ment a vb-re

Nem tűnt el az eltűntnek nevezett súlyemelő, egyszerűen nem ment a vb-re