Beperli az Emmit Ungár Péter

Beperli az Emmit Ungár Péter

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ungár megelégelte, hogy az ápolási díjjal kapcsolatban nem kap meg bizonyos adatokat.

Pert indít az Emberi Erőforrás Minisztériuma ellen az LMP-s Ungár Péter, miután közérdekű adatigénylése nyomán sem volt hajlandó megadni a szaktárca a 2019. január 1-én bevezetett gyermekek otthongondozási díját (gyod) érintő adatokat - mondta el a képviselő az Indexnek.

Ungár azt akarta megtudni, hogy pontosan hányan igényelték az év első felében, 2019. június 30-ig a gyodot, illetve az igénylők közül hány főt utasítottak el, valamint azt is, hogy milyen visszaéléseket tapasztalt a kormány az ápolási díjra való jogosultságok megállapításánál, a kabinet ugyanis korábban arra hivatkozott, hogy nehéz kiszűrni a csalókat, ezért nem emelik jelentősebb mértékben.

Ungár korábban írásbeli kérdésben is próbálta megtudakolni az Emmitől, hogy hány és milyen visszaélésről tudnak, de Rétvári Bence államtitkár a válaszában csak azt írta, hogy bár "a háziorvosok szakértelme nem vonható kétségbe, de a gondozási szükséglet megalapozása érdekében - hasonlóan az emelt összegű ápolási díj esetén alkalmazott gyakorlathoz - indokolt volt külső szakértő bevonása". Hogy konkrétan hány visszaélésről tudtak, arra Rétvári nem tért ki.

Ezután Ungár közérdekű adatigényléssel fordult az Emmihez, amely végül közölte vele, hogy idén május 31-ig kérelem alapján 3033 fő részére állapították meg a gyodra való jogosultságot, míg az ápolási díjból - hivatalból - átfordult gyod-jogosultak száma 18227.

A tárca hozzátette, hogy a kérelmek elutasítására vonatkozó összegző adattal nem rendelkeznek, mert erre tekintettel az Emmi nem tekinthető adatkezelőnek. Eszerint a minisztérium nem is tudja, hogy pontosan ki és konkrétan hogyan élhetett vissza korábban e szociális juttatási formával.

A kormány idén januártól hozta létre új ellátási formaként a gyermeküket otthon ápolók számára Gyermekek Otthongondozási Díja (GYOD) nevű ellátást, ezzel a tartósan beteg gyermeküket otthon ápolóknak - a gyermek életkorától függetlenül - bruttó 100 ezer forint jár. A díjra az jogosult, aki olyan vér szerinti vagy örökbefogadott gyerekről gondoskodik otthon, aki súlyos fogyatékossága miatt nem tudja saját magát ellátni. Hogy ki számít ilyennek, azt egy pontrendszerrel határozzák meg. Akik azonban nem a gyereküket, hanem más hozzátartozójukat látják el otthon, azok továbbra is ápolási díjat igényelhetnek.

Hozzászólások